UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни могли перекинути гелікоптери з Бердянська в Таганрог після удару ATACMS

Супутникові знімки демонструють появу значної кількості нової авіації на російському аеродромі.

Окупаційні війська РФ протягом останніх днів, ймовірно, перекинули низку вертольотів з аеродрому тимчасово окупованого міста Бердянськ Запорізької області на аеродром у російському Таганрозі, пише Defense Express із посиланням на супутникові знімки Planet Labs, які опублікував військовий аналітик Бреді Афрік у соцмережі X.

Згідно з зображеннями, станом на 30 жовтня 2023 року окупанти мали на авіабазі в місті Таганрог 21 гвинтокрил типу Ка-52 і Мі-8. 

Це може бути саме та авіація, яку ворог зосереджував у аеропорту Бердянська до удару українських захисників по ньому з використанням далекобійних ракет ATACMS два тижні тому. Вертольоти звідти росіяни вивели станом на 29 жовтня.

У виданні зазначили, що фото поки дозволяють лише зафіксувати сам факт раптової появи суттєвої кількості гелікоптерів у місті Таганрог. Загарбники могли доставити туди техніку наземним транспортом через пошкодження, але вертольоти могли долетіти й власним ходом.

Читайте також: Удар по летовищах Бердянська та Луганська суттєво вплине на наступальні можливості РФ – британська розвідка

“Якщо ж припускати, що російські окупанти до Таганрогу перемістили саме ті машини, що зберегли боєздатність, і міркувати географічними категоріями, то виходить, що рашисти просто перемістили свої ударні гелікоптери для можливої підтримки військ на інших напрямках”, – зазначили експерти Defense Express.

Там додали, що відстань від Таганрога, наприклад, до Волновахи складає близько 130 кілометрів. Водночас дистанція від Бердянська до лінії фронту в Запорізькій області – орієнтовно 120 кілометрів. При цьому заявлена практична дальність польоту Ка-52 становить до 480 км.

“Тут не варто виключати й інший варіант. Тобто що росіяни хочуть тепер використовувати Таганрог не тільки як новий злітний майданчик для своїх ударних гелікоптерів, але також і як своєрідний "перевалочний пункт" для ремонту своїх "бортів" армійської авіації у випадку нових ударів ATACMS від Сил оборони України”, – припускається в тексті, зважаючи на наявність у Таганрозі авіаремонтного заводу, точна спеціалізація якого не відома.

Читайте також: Росіяни домалювали МіГ-31 на аеродромі в Севастополі – супутникові знімки

Раніше журналісти-розслідувачі проєкту "Схеми" опублікували супутникові знімки аеродрому Бердянська після ракетних ударів ЗСУ, на яких видно місця ураження російської військової техніки.