UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіянам буде важко відновити "Серпухов" — ВМС

Тому що там дуже мало російських запчастин. 

Учора на території військово-морської бази у Балтійську Калінінградської області Росії спалахнув військовий корабель "Серпухов", інформацію про що підтвердила українська розвідка. Речник ВМС Дмитро Плетенчук згодом під час телемарафону констатував, що судно, де повністю знищені засоби зв'язку та автоматизації, буде важко відновити. 

"Якщо це зв'язок, якщо це системи автоматизації, то корабель має відправитися на ремонт, — розповів Плетенчук. — Коли такі кораблі будували, то ні для кого не було таємницею, що, так само як і в літаках, крім кабелів, металу та екіпажу, російського там мало". 

Читайте також: Росіяни перемістили в бухту у Севастополі малий ракетний корабель "Каракурт"

До кінця 2016-го "Серпухов" був у складі Чорноморського флоту, але згодом його перевели до Балтійського.

На ньому є універсальна корабельна пускова установка 3С14, заряд якої складається з восьми ракет "Онікс". У перспективі її можуть використовувати для "Цирконів" та "Калібрів". На борту є й артилерійські системи — 10-мм установка А-190 "Універсал" та 30-мм автоматична установка АК-630М-2 "Дует". Остання складається з шестиствольних гармат, що обертаються. Також судно озброєне пусковими установками ЗУР 3М-47 "Гибка" та двома 14,5-мм і трьома 7,62-мм кулеметами.