UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія зможе наростити військовий потенціал у найближчому майбутньому — розвідка Литви

Кремль спрямовує максимум ресурсів у військове виробництво.

Литовська розвідка вважає, що Росія може підтримувати поточний темп війни в Україні та зможе поступово наростити військовий потенціал у найближчому майбутньому. Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Розвідка дала оцінку загрозам національній безпеці на 2024 рік. Зазначається, що РФ має ресурси в тому, що стосується особового складу, матеріальної бази та необхідних фінансів — це дає змогу підтримувати військову кампанію в Україні найближчим часом.

За даними відомства, попри важкі втрати, Росія відновила та збільшила чисельність особового складу, який був дислокований в Україні у 2023 році. Пріоритет віддається чисельності живої сили й техніці, а не якості зібраних сил.

Повідомляється також, що російський ВПК став рушійною силою російської економіки, хоча й за рахунок занепаду інших сфер. У 2023 році РФ виділила на військові витрати щонайменше 119 млрд доларів. За оцінкою литовської розвідки, стан російської економіки зараз кращий, ніж очікувалося, завдяки високим цінам на нафту й здатності компенсувати збитки від західних санкцій.

Також зазначається, що короткострокові чинники стали рушійною силою економічного зростання РФ, але структурні проблеми тільки посиляться в довгостроковій перспективі.

Раніше повідомлялося, що Литва з метою модернізації збройних сил замовить вантажівки Renault, частина яких вирушить до України в якості військової допомоги. Вони будуть використані для розмінування.