UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія збільшує бюджет на війну в Україні – Bloomberg

У проекті бюджету РФ на наступний рік витрати на оборону становлять 6,2% ВВП.

У 2025 році Росія планує підтримувати витрати на оборону на історично високому рівні. Про це пише Bloomberg із посиланням на проєкт бюджету РФ на найближчі три роки.

Як пише видання, документ свідчить, що у 2025 році російський уряд має намір збільшити витрати на оборону до 13,2 трильйона рублів (142 мільярди доларів)  з 10,4 трильйона рублів, запланованих на цей рік, що становить 6,2% валового внутрішнього продукту. Згідно з підрахунками видання на основі проектних даних, у 2026 та 2027 році військові витрати планується скоротити до 5,6% ВВП та 5,1% відповідно.

Прогнозується, що витрати на національну оборону та внутрішню безпеку наступного року складуть близько 40% загальних бюджетних виплат Росії. Це більше, ніж сукупні видатки на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку.

Витрати на секретні або невизначені статті у 2025 році зростуть до 12,9 трлн рублів з початково запланованих 11,1 трлн цього року, залишаючись на рівні близько 30% загальних бюджетних витрат.

Під час підготовки бюджету Владімір Путін заявляв, що витрати на оборону повинні і надалі залишитися пріоритетними в російському бюджеті. 

У грудні 2022 року в РФ затвердили бюджет на три роки з небувалим зростанням видатків на війну в Україні.