UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія завербувала понад 100 тисяч в'язнів для війни в Україні — Newsweek

Серед них - майже тисяча жінок.

Російська Федерація відправила понад 100 тисяч засуджених із колоній на війну в Україні. Про це повідомило видання Newsweek з посиланням Володимира Осєчкіна, керівника проєкту Gulagu.net.

"З початку війни в лютому 2022 року Росія залучила понад 100 тисяч засуджених із колоній для війни в Україні", — йдеться у повідомленні.

Володимир Осєчкін отримав список деяких завербованих ув'язнених від Федеральної служби виконання покарань РФ. Видання наголосило, що кількість завербованих ув'язнених також підтвердив керівник іншої групи захисту прав ув'язнених у Росії.

Експерти зазначили, що масштабність вербування ув'язнених підкреслює гостру нестачу людей, з якою стикається Кремль. Зокрема, серед завербованих в'язнів є багато вбивць, а також сатаніст, засуджений за ритуальне вбивство чотирьох підлітків.

Читайте також: РФ перейшла в "ЛДНР" до вербування засуджених перед 2014 роком 

Зі слів Осєчкіна, у 2022 році ПВК "Вагнер" завербувала понад 49500 ув'язнених по всій РФ, тоді як Міноборони РФ найняла ще понад 52 тисячі. Щотижня понад тисячу з них гинуло в Україні.

Голова благодійної організації Russia Behind Bars Ольга Романова в свою чергу заявила, що в РФ завербували близько 120 тисяч ув'язнених.

"З них 50 000 були завербовані Пригожиним, решта - Міноборони. Кількість загиблих невідома. Близько 50000 ув'язнених зараз на волі", — сказала Романова.

Вона розповіла, що наразі завербовано близько тисячі ув'язнених жінок. Загалом Міноборони РФ найняло засуджених із республік національних меншин країни, зокрема з Дагестану, Якутії, Бурятії.

Раніше повідомлялося, що СБУ затримала доцента одного з харківських університетів, який був завербованим агентом Головного розвідувального управління РФ та коригував ворожі удари по військовій та критичній інфраструктурі Харкова.