UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія заявила про плани України підірвати Київську ГЕС: в МЗС відповіли

На переконання МЗС, такими заявами Росія намагається залякати українське суспільство.

Сьогодні речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що нібито Україна планує зруйнувати дамбу Київської гідроелектростанції, щоб звинуватити в цьому Москву. У відповідь МЗС України категорично спростувало абсурдну російську заяву.

“Не може бути жодної реалістичної мети чи мотиву для України руйнувати власну інфраструктуру чи створювати загрози для власних людей. Що стосується “покладання провини на РФ”, то російський режим сам чудово справляється з цим завданням власними воєнними злочинами. Варварський удар російської ракети по дітям у головній дитячій лікарні України “Охматдит” свідчить сам за себе”, – йдеться у повідомленні українських дипломатів.

Читайте також: Росія заговорила про руйнування дамби Київської ГЕС та Канівського водосховища: РНБО пояснило, чому

У Міністерстві нагадали, що російська агресія є єдиною причиною загроз для цивільних українців та руйнувань критичної інфраструктури. 

“У разі втілення Москвою будь-яких злочинних намірів щодо дамб Київської ГЕС, Канівського водосховища, чи іншої інфраструктури відповідальність за такі дії нестиме виключно держава-агресор Росія”, – наголосили в МЗС.

Зазначається, що такими заявами Росія намагається залякати українське суспільство та ввести в оману міжнародну спільноту та медіа. Дипломати пояснили, що вже багато разів Росія застосовувала стратегію звинувачення інших у тому, що вчиняє чи планує вчинити сама.

“Чергові російські фантазії на тему дніпровських дамб — це привід для міжнародної спільноти ще уважніше слідкувати за діями Росії”, – констатували в дипломатичному відомстві України. 

У ніч проти 6 червня 2023 року російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. Після підриву в «Укргідроенерго» заявили, що Каховська ГЕС зруйнована повністю та відновлення не підлягає. Через російський теракт у критичній зоні підтоплення в червні 2023 року опинилися близько 16 тисяч людей  лише на правому березі Херсонської області. По обидва береги Дніпра в небезпеці близько 80 населених пунктів.