UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія втрачає в Україні свої радіолокаційні станції, але відновити їх самостійно не зможе — британська розвідка

Ці установки сильно залежать від поставок імпортної електроніки.  

Військові Сил спеціальних операцій України минулого тижня знищили контрбатарейну російську Радіолокаційну систему «Зоопарк-1М». Це вже шоста така установка РФ, яка була знищена українськими силами і, ймовірно, дуже невелика кількість ще залишилася в Україні.

«Зусилля обох сторін нейтралізувати контрбатарейні радари супротивника були постійним елементом конфлікту. Цих систем порівняно небагато, але вони значно посилюють сторону. Вони дозволяють командирам швидко знаходити та вражати ворожу артилерію», - зазначають аналітики Міністерства оборони Великої Британії.

Водночас РЛС мають активний електромагнітний підпис, тому вразливі до виявлення та знищення.

За словами британських експертів, відновлення парку контрбатарейних радарів, ймовірно, є ключовим пріоритетом для обох сторін, але Росія матиме серйозні труднощі, оскільки системи залежать від поставок високотехнологічної електроніки, які були перервані санкціями.

Читайте також: Підтримка війни серед росіян почала знижуватись – «Левада-центр»

Як пише Bloomberg, Кремль не зміг досягти значного успіху на Сході України, тож відмовився від планів подальшого наступу і зосередиться на стримуванні контрнаступу Києва, який, як очікується, розпочнеться незабаром.