UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вивезла з окупованої Херсонщини 34 тисячі тонн зерна

На цьому російські фірми заробили понад 6 млн євро.

Російські компанії  вивезли з тимчасово окупованих територій Херсонської області  щонайменше 34 тисячі тонн аграрної продукції та заробили понад 6 млн євро. Про це повідомив Центр національного спротиву.

За даними Центру, ворог створив цілу схему розкрадання українського збіжжя і вона, за час повномасштабного вторгнення, працює на постійній основі.

Як йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області, призначений Росією керувати окупованою частиною Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.

Читайте також: The Guardian: Колаборант Сальдо відкрив компанію в Британії попри санкції

Херсонське збіжжя експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох із окупованого Криму – до Іспанії.

Пшеницю в Азербайджан вивозила російська компанія «Сим-Транс Групп». Вона отримала дозвіл на вивезення з області за квотами 2 200 тонн пшениці та меслину.

Читайте також: Українському експорту зерна загрожує криза у Червоному морі – Reuters

За інформацією Центру національного спротиву тільки з початку цього року на тимчасово окупованій Донеччині з Маріуполя морем було відправлено 50,7 тисяч тонн українського збіжжя.