UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія виготовляє новий ударний дрон з китайським двигуном — Reuters

Росіяни вже зробили тисячі таких безпілотників.

Росіяни минулого року почали виробництво нового ударного дрона великої дальності "Гарпія-А1". При його виготовленні використовуються китайські запчастини та двигун, повідомляє Reuters з посиланням на європейські розвідки.

Зазначається, що за рік з липня 2023 року електромеханічний завод "Купол" в Іжевську виготовив понад 2500 дронів "Гарпія". Його вже застосували проти військових і цивільних цілей в Україні, зокрема проти критичної інфраструктури. Нова зброя росіян призводить до втрат серед цивільних та військових, зазначає агентство. 

Читайте також: Міністр оборони Китаю закликав Україну до примирення з Росією

"Якщо це станеться [підтвердження нової розробки росіян], це може означати, що Росія тепер може більше покладатися на внутрішні розробки, а також, очевидно, на Китай, оскільки обидві сторони у цій війні залежать від багатьох китайських компонентів для виробництва безпілотників", — заявив Семюель Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки.

Раніше у США заявляли, що Пекін надає суттєву допомогу військовій машині Кремля, а натомість отримує секретні технології. Заступник держсекретаря Курт Кемпбелл наголосив, що Китай постачає Росії "не засоби подвійного призначення".

Водночас у Пекіні відкидають звинувачення у підтримці російської агресії. У липні речник МЗС КНР Лінь Цзянь назвав подібні твердження Альянсу "упередженими, наклепницькими та провокаційними" Він назвав НАТО "пережитком Холодної війни".