UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія віддає перевагу наступу на сході України, попри бої у Курській області – ISW

Росіяни намагаються просунутися в районі Покровська.

Армія РФ продовжує інтенсивний наступ у Донецькій області, що вказує на пріоритетність бойових дій на сході України для російського командування, попри активні дії українських сил у Курській області. Помітного перекидання російських підрозділів у той район не фіксується.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). Зазначається, що росіяни проводять тактичне оточення ЗСУ на південний схід від Покровська.

Читайте також: Україна може отримати крилаті ракети JASSM на тлі успіхів у Курській області: на що вони здатні

Геолокаційні знімки, опубліковані 14 і 15 серпня, підтверджують, що російські підрозділи просунулися на схід від Покровська в районі Гродівки, а також на південний схід у районах Миколаївки, Желанного та Орлівки. Експерти ISW припускають, що останні два населені пункти вже окуповані.

Протягом останніх тижнів російські солдати також йшли у механізовані атаки в районі Донецька. Геолокаційні фото від 11 серпня демонструють наступ, який включав ротно-тактичну групу на південний схід від Георгіївки.

Читайте також: Росіяни риють нові траншеї у Курській області – CNN

Незважаючи на те, що Росія почала передислокувати деякі підрозділи з України для реагування на загрози в Курській області, їхній склад свідчить, що російське командування все ще віддає перевагу наступальним операціям на сході України.

Експерти ISW також зазначають, що поки немає підтверджень масштабного переміщення цілих бригад із України в Курську область, хоча є свідчення про перекидання окремих частин російських полків у цей регіон.

Читайте також: Аналітики підтвердили взяття під контроль ЗСУ села Внєзапноє в Курській області

Зігравши на раптовості, українські солдати взяли під контроль значну частину території Курської області та захопили сотні полонених.

Але що відбудеться за цим першим успіхом? Які стратегічні цілі українського керівництва, що розпочало ризиковану курську операцію? Чи позначиться «курський марш» на воєнній ситуації на Донбасі?

Про те, що відбувається на «північноукраїнському театрі воєнних дій», пише Володимир Кравченко у статті «Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?».