UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія проводить наймасштабнішу у світі операцію з викрадення дітей — Кулеба

Одна з конвенцій ООН визначає цей злочин як геноцид. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що РФ проводить на тимчасово окупованих територіях України наймасштабнішу у світі операцію з викрадення дітей. Під час виступу в ООН глава МЗС звернув увагу на численні порушення окупантами міжнародного гуманітарного права та прав людини, здійснення воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

Прикладом останнього є те, що українських дітей, яких РФ викрадає на окупованих територіях, потім усиновляють російські сім'ї.

"Росія реалізує, мабуть, наймасштабнішу в сучасній історії операцію з викрадення дітей. Конвенція про запобігання геноциду чітко визначає це як злочин геноциду", – наголосив міністр.

Діти, який вже викрала РФ, потребують негайного захисту й повернення додому, додав Кулеба. 

"Усі російські злочинці, які беруть участь у цій операції, мають бути притягнуті до відповідальності за участь у геноциді", – заявив глава МЗС.

Читайте також: Те, що Росія робить в Україні можна кваліфікувати, як геноцид – посол Канади Галадза

Нагадаємо, Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що окупанти вивезли в Росію близько 150 тисяч українських дітей. З них нашій стороні вдалося ідентифікувати 16 тисяч, додому повернулися вже 307. Сьогодні Україна прагне юридично визнати факти здійснення цього злочину під час війни геноцидом.