UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія оштрафувала Apple за відмову видалити інформацію про війну в Україні

Призначений штраф «нижчий за нижню межу»

Третього серпня московський суд оштрафував компанію Apple, яку ФСБ підозрює у шпигунстві за росіянами, на 400 тисяч рублів (близько 4,3 тис. доларів) за відмову видалити «недостовірну нформацію про спецоперацію в Україні», яка міститься у Арple Podcasts. 

«Засідання проходило у закритому режимі. Суд, з урахуванням доводів, поданих компанією, призначив їй штраф нижчий за нижню межу», – повідомило російське пропагандистське агентство «Интерфакс». 

Читайте також: У Росії вирішили потягатися з Apple: для чиновників розробили смартфони замість iPhone

За їхніми даними, це перший випадок, коли Apple у Росії штрафують за невидалення інформації щодо війни. Адвокати Apple в суді попросили провести засідання за зачиненими дверима, щоб запобігти розголошенню комерційної таємниці.

Нагадаємо, що у Росії за невидалення інформації щодо війни в Україні суди регулярно штрафують Wikimedia Foundation Inc. – власника «Вікіпедії», від якої Роскомнадзор вимагає видалення статей про російське вторгнення. 1 червня суд призначив компанії штраф три мільйони рублів (близько 37 тис. доларів) за невидалення статті про російську окупацію Харківщини.

Читайте також: Колишнього інженера Apple звинуватили у крадіжці технології безпілотних автомобілів

Нещодавно ФСБ РФ заявила, що компанія Apple стежить за російськими користувачами на користь американських спецслужб. У Apple заявили, що «ніколи не працювали з будь-яким урядом над впровадженням бекдору в будь-який продукт Apple і ніколи не будемо». 

У липні російська влада заборонила тисячам чиновників і державних службовців користуватися смартфонами iPhone та іншою продукцією Apple – посилаючись на боротьбу зі «шпигунством».