UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія нехтує відбиттям вторгнення у Курську область, зосереджуючись на Донбасі — NYT

Росія вже кілька тижнів не може відтіснити українські війська зі своєї території.

На думку західних чиновників і військових експертів, причина того, що Росія досі не змогла відбити найбільше іноземне вторгнення у свою країну з часів Другої світової війни, полягає не лише в нестачі особового складу і розвідданих, але й у визначенні пріоритетів. Згідно з даними західних офіційних осіб і військових експертів, хоча наступ на Курськ і застав Росію зненацька, вона, як і раніше, має намір захопити Покровськ — місто, яке є ключовим логістичним вузлом на східному Донбасі, і її керівництво неохоче відводить війська з цієї ділянки фронту.

Офіційні особи та експерти заявили, що російські війська в Курську не мали ні чисельності, ні досвіду, щоб швидко організувати оборону, коли ЗСУ перетнули кордон 6 серпня. Ті, хто оборонявся, не мали достатньої кількості зброї та іншого обладнання, щоб протистояти українцям, повідомляють кореспонденти газети The New York Times.

Читайте також: Путін применшує значення вторгнення України в Курську область, щоб заспокоїти населення — WSJ

"Схоже, Москва підрахувала, що відволікання достатньої кількості ресурсів для повного відбиття вторгнення у менш стратегічно важливому районі не буде найкращим застосуванням її військової сили — особливо тому, що це змушує Україну витрачати свої ресурси на утримання захопленої нею території", — вважає полковник Маркус Райзнер, який керує розвитком збройних сил у головній військовій академії Австрії та уважно стежить за війною в Україні.

Деякі російські військові блогери закликали Москву відмовитися від перекидання значних підкріплень до Курська, що може зробити Росію вразливою в інших місцях, заявила Дара Массікот, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні.

Читайте також: Операція ЗСУ в Курській області викликала сумніви щодо влади Путіна в його оточенні — Гілі

Раніше газета The Washington Post зазначала, що Путін не здатний швидко відповісти на операцію України в Курській області. Коли авторитет Путіна підлягає сумніву, його реакція часто є повільною і нерішучою.

Про те, що відбувається в Курській області та як від цього залежить ситуація в Донецькій області пише Віталій Кононученко в статті "Курська область vs Покровськ".