UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія навряд чи захопить більше української території в найближчі місяці — американські чиновники

На даному етапі Росія не здатна досягти значного прогресу.

Росія навряд чи отримає значні територіальні здобутки в Україні в найближчі місяці, оскільки її погано підготовлені війська намагаються прорвати українську оборону, яка зараз посилена західною зброєю, вважають американські офіційні особи. Навесні й на початку літа російські війська намагалися захопити територію за межами Харкова і відновити наступ на сході України, використовуючи успіх у захопленні Авдіївки. Росія понесла тисячі втрат у цьому наступі, однак майже не захопила нової території, зазначають репортери газети The New York Times.

Російські війська продовжують просуватися, але їхній прогрес сповільнився через посилення українських позицій. Найближчі місяці будуть нелегкими для України. Але союзники, які зібралися сьогодні на саміт НАТО у Вашингтоні, можуть з повною впевненістю стверджувати, що зусилля зі зміцнення України приносять свої плоди.

"Українські сили ослаблені, і попереду на них чекають важкі місяці боїв, але серйозний прорив Росії зараз малоймовірний", — сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник програми "Росія та Євразія" Фонду Карнеґі за міжнародний мир.

Хоча Росія не в змозі захопити значну частину території України, перспективи України відвоювати більше своєї території в російських окупантів також зменшуються, вважають чиновники. Україна зосередилася на розбудові своєї оборони й завданні ударів глибоко в тилу російських військ. Деякі посадовці кажуть, що навіть формально не повернувши свої землі, Україна все одно може вийти переможцем у війні, зблизившись з НАТО і Європою.

Читайте також: Росія повинна програти війну в Україні заради самої себе — CNN

Раніше газета The Telegraph писала, що Україна отримала значну тактичну перевагу у війні з Росією. Україна тепер може завдавати ударів по Росії американською зброєю, тому в тилових районах Росії не безпечно.