UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія каже, що відбиває вторгнення на своїх кордонах, а в Києві гинуть люди під час повітряних атак - Reuters

Україна та РФ намагаються послабити моральний дух та військовий потенціал один одного.

У четвер Росія заявила, що відбила ще більше транскордонних атак з боку України, тоді як її невпинні повітряні напади на Київ вбили ще трьох людей. Про це пише Reuters. Обидві сторони намагаються підірвати моральний дух і послабити військовий потенціал перед давно обіцяним українським контрнаступом.

Міністерство оборони Росії заявило, що його війська завадили трьом спробам вторгнення поблизу міста Шебекіно на заході країни, вбивши 30 українських бійців і знищивши чотири бронемашини.

Раніше Російський добровольчий корпус, ультраправе воєнізоване угруповання етнічних росіян, яке підтримує Україну, заявив, що воює всередині Росії. Київ заперечує причетність, але Москва звинувачує Україну в організації рейдів.

Губернатор Бєлгородської області Вячеслав Гладков заявив, що Збройні сили України неодноразово обстрілювали Шебекіно з реактивних снарядів радянського виробництва 122 мм "Град", підпаливши гуртожиток і пошкодивши адміністративну будівлю. За його словами, щонайменше дев'ятеро цивільних були поранені, сотні дітей, жінок і людей похилого віку були евакуйовані. На неперевіреному відео зафіксовано пожежу на великому будинку в Шебекіно.

Читайте також: Рейдери в Україні отримають свій "куточок слави": роботодавці та бізнес створять публічний реєстр

У Києві Україна заявила, що збила 10 балістичних і крилатих ракет "Іскандер" під час 18-ї атаки Росії на столицю з початку травня. Але дев'ятирічна дівчинка, її мати та ще одна жінка загинули, коли уламки ракети впали біля бомбосховища, в яке вони намагалися проникнути. 

Росія заперечує націлювання на мирних жителів або вчинення військових злочинів. Уряд президента Владіміра Путіна продовжує стверджувати, що анексував частини сходу та півдня України в рамках «спеціальної військової операції», щоб захистити російськомовних і захистити свої кордони та цінності від агресивних амбіцій Заходу.
 
На європейському саміті в Молдові президент Володимир Зеленський наполягав на тому, щоб Україна стала частиною військового альянсу НАТО та повторив заклик до західних партнерів надати винищувачі для посилення його армії.
 
"Наше майбутнє в ЄС. Україна готова вступити в НАТО", - наголосив Зеленський.
 
Президент України сказав, що Київ ще не призначив дату запропонованого мирного саміту в липні, тому що він працює над тим, щоб залучити до переговорів якомога більше країн. Обговорювалися кілька місць у Скандинавії, Данія також запропонувала провести зустріч. Існує ймовірність проведення мирного саміту в Литві до зустрічі глав держав НАТО у липні.

Раніше повідомлялось, що Україна не отримає офіційного запрошення приєднатися до НАТО на саміті Альянсу, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня цьогоріч. Серед 31 країни НАТО існує консенсус з цієї позиції. США побоюються ядерного конфлікту з Росією.