UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рішення про постачання F-16 — лише пів справи: радник Резнікова пояснив, чому ще рано розслаблятися

Є ціла низка питань, які слід вирішити. Йдеться про наземну інфраструктуру, боєприпаси для винищувачів, їх обслуговування та ремонт. 

Радник міністра оборони Олексій Копитько розповів, що для повноцінного функціонування в українському небі F-16 потрібні також запчастини, обслуговування, озброєння, відповідна інфраструктура та інше. Тому рішення про їх постачання - це лише пів справи, написав він у дописі на своїй сторінці у Facebook.

За словами Копитька, станом на зараз є чіткі домовленості щодо навчання українських пілотів та персоналу, який буде обслуговувати борти. Все це відповідає меморандуму, який у Вільнюсі у липні підписали члени "авіакоаліції", що складається з 11 країн.

Тож, підсумував радник Олексія Резнікова, можна очікувати, що екіпажів та техніків "точно навчать у тій кількості, про яку домовилися". 

"Наразі формується конфігурація: хто, чого, скільки і коли передасть. Бо літаки – це пів справи. Наземна інфраструктура (а там є спеціальна техніка). Боєприпаси (ракети, бомби, снаряди – дороге задоволення + ми не виробляємо, треба від когось отримувати або купувати). Обслуговування та ремонт (запчастини – отримувати, купувати, виробляти за ліцензією тощо)", – пояснив Копитько.

Він додав, що все це також потрібно буде внести до бюджету. 

Читайте також: Пілот,  який освоює F-16, поділився деталями процесу: "осідлати" винищувач за пів року – можливо 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 20 серпня з робочим візитом відвідав Нідерланди та Данію. За підсумками переговорів з тамтешніми лідерами він повідомив, що країни зобов'язалися передати Україні F-16. 42 західні винищувачі надійдуть на озброєння Повітряних сил ЗСУ від Амстердаму та 19 від Копенгагена одразу після закінчення навчань для українських пілотів. Вони, до речі, вже почалися.