UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рій українських FPV та "сліпі" російські командири: що спільного між операцією в Курській області та легендарним харківським контрнаступом

Україна все ще не коментує події у РФ на офіційному рівні. Натомість інформацією діляться самі захисники у своїх соцмережах. 

Успіх, ймовірно, українських військових у Курській області відбувся в тому числі завдяки новій тактиці використання дронів та систем радіоелектронної боротьби, вважають у Forbes. Проаналізувавши українські та проросійські Tg-канали, журналісти дійшли висновку, що захисники повторно скористалися нею після того, як вперше застосували під час кампанії у Харківській області у 2022-му. 

Перший крок — знесення екрана російських розвідувальних БпЛА авіаційного типу. Це дозволило захисникам фактично "засліпити" командирів окупантів. Другий крок — виведення на передню лінію фронту глушників малої дальності, запрограмувавши їх на дані, які раніше отримали системи РЕБ. 

Результатом цього стало те, що протягом певного часу на початку операції росіяни не могли застосовувати БпЛА для розвідки, корегування та ударів по техніці та особовому складу. Натомість ЗСУ запустили у небо цілий рій FPV-дронів. 

Читайте також: WP: Росіянам може знадобитися рік, аби повернути контроль над територіями Курської області

Раніше ексречник Генштабу Владислав Селезньов вже зазначав, що те, що зараз відбувається у Курській області, у стилі головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Спікер нагадав, що саме цей воєначальник є архітектором найбільш вдалої контрнаступальної кампанії України — у Харківській області.