UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ запустила потужну інформкампанію, щоб зневірити українців у перемозі: як відрізнити фейк?

Агресор поширює одразу кілька меседжів для створення недовіри до нашого військового та політичного керівництва.

Росіяни на вихідних запустили нову потужну антиукраїнську інформаційну кампанію у Facebook, намагаючись позбавити наших громадян віри в перемогу у війні з РФ, пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки в Telegram

У межах атаки ворог розповсюджує кілька пропагандистських меседжів через рекламу від анонімних каналів, у тому числі щодо бойових дій в районі міста Бахмут Донецької області . Йдеться про такі фейки:

[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/550/7/433269d2f67b8c4df92b45d9eeac58c6.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/550/7/1512883b7aa01271269d67b70e4fb275.jpg" rtitle="undefined"]

Центр стратегічних комунікацій / Telegram

Як зазначають у Центрі стратегічних комунікацій, окупанти також хочуть підірвати довіру українців до військового й політичного керівництва, маніпулюючи нібито поразкою в Бахмуті й тим, що партнери залишать нашу державу з ворогом напризволяще.

"Насправді це не так: Сили оборони міцно стоять у Бахмуті, а командувач Сухопутних військ Сирський постійно приїжджає на позиції. Захід продовжує постачати нам зброю та техніку у великих об'ємах, скоро її застосують під час контрнаступу", – наголосили в повідомленні.

Читайте також: Влада «Придністров'я» заявила, що СБУ готувала вбивство їхнього «президента». СБУ відповіла

Там пояснили, що росіяни поширюють цю брехню через новостворені сторінки, переважно з нейтральними назвами, вони не мають опису та наповнення. Так пропагандисти прагнуть уникнути додаткової уваги з боку Meta.

Облікові записи, що запускають маніпуляційну рекламу, використовують IP-адреси інших держав. Наприклад, одна з кампаній була створена нібито в Мексиці.

Центр стратегічних комунікацій / Telegram

Водночас, окупанти, як зазвичай, видають себе поганим перекладом тексту з російської на українську, а також кремлівськими термінами на кшталт "західники", "пораженські настрої".

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки закликав людей скаржитися на подібні пропагандистські публікації, натиснувши кнопку more у правому верхньому кутку посту.

Центр стратегічних комунікацій / Telegram

Раніше в урядовій організації попередили, що агресор запустив фейк, нібито Україна відмовилась від ідеї створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.