UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ втратила близько 40 вертольотів Ка-52 з початку повномасштабної війни — британська розвідка 

Водночас РФ посилила свої позиції новою модифікацією такого вертольота у Запорізькій області.

Оскільки Збройні Сили України продовжують масштабні наступальні дії в Запорізькій області, однією з найдієвіших російських систем озброєння в цьому секторі є ударний вертоліт Ка-52 Hokum. Аналітики британської розвідки вважають, що РФ, швидше за все, втратила близько 40 таких вертольотів з моменту вторгнення. Але Україні цей тип озброєння також дорого обійшовся.

"Останніми місяцями Росія, швидше за все, збільшила свої сили на півдні принаймні невеликою кількістю абсолютно нових варіантів Ка-52М: сильно модифікованого вертольота з урахуванням російського досвіду в Сирії", - зазначають у британській розвідці.

Читайте також: ЗСУ збили із ПЗРК російський гелікоптер Ка-52

Аналітики розвідки повідомляють, що доказом використання модифікації М в Україні є фотографії, опубліковані в соцмережах, на яких екіпаж позує біля нового вертольота та дякує доброзичливцям за посилення морального духу. Ще одним ключовим вдосконаленням парку Ка-52 є інтеграція нової протитанкової ракети LMUR, дальність якої становить близько 15 км. Екіпажі Ка-52 швидко використали можливості для запуску цієї зброї за межі радіуса дії української ППО.

Раніше повідомлялося, що Чорноморський флот РФ змінив свої позицію після того, як Росія вийшла із зернової ініціативи, підготувавшись до дій щодо блокади України.