UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ прикидається жертвою "русофобії", коли сама шкодить своїм громадянам: Снайдер назвав найшкідливіші дії Москви

Професор Єльського університету пояснив походження й мету ворожої пропаганди про "русофобію".

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер виступив перед Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй, скликаної Росією для обговорення так званої русофобії, яку нібито виявляють проти неї українці. Науковець пояснив, що цей термін Москва використовує як форму імперської пропаганди та мови ворожнечі, прикидаючись жертвою для виправдання воєнних злочинів на території України. У першу чергу шкоду громадянам РФ та російській культурі завдає саме їхня влада.

"Якщо ми занепокоєні через шкоду для росіян і російської культури, тоді нас має турбувати політика російської держави", – наголосив Снайдер.

Історик зазначив, що однозначно поділяє таку занепокоєність, тому назвав дії Москви, які завдали росіянам та їхній культурі найбільшої шкоди протягом 2022 року. 

"Якщо ви стоїте в Росії з табличкою «ні війні», вас заарештують і, швидше за все, посадять. Якщо ви стоїте в Україні з табличкою «ні війні», якою б мовою вона не була, з вами нічого не станеться. Росія – це країна однієї головної мови, де мало що можна сказати. Україна – країна двох мов, де можна сказати, що хочеш. Коли я відвідую Україну, люди розповідають мені про російські військові злочини обома мовами", – додав Снайдер.

Перерахувавши ці пункти, Снайдер звернув увагу, що "русофобія" – це риторична стратегія, відома ще з часів імперіалізму. Він повторив, що подібними наративами ворог намагається виправдати агресію проти України й виставити себе жертвою.

Читайте також: Путін програє і воює лише тому, що не воювати було б ганебно — професор Єльського університету

Він наголосив, що росіяни кажуть про "русофобію" з боку українців у той час, коли нищать на території нашої держави цілі міста, руйнують сотні лікарень і тисячі шкіл, розстрілюють місцевих лідерів, примусово депортують дітей, навмисно руйнують системи водо- й теплопостачання взимку.

"Термін «русофобія» використовується в цьому контексті, щоб стверджувати, що імперська влада є жертвою, навіть якщо імперська влада, Росія, веде жорстоку війну. Це історично типова поведінка. Імперська влада дегуманізує реальну жертву і претендує сама бути нею. Коли жертва (у цьому випадку Україна) виступає проти нападу на себе, вбивств, колонізації, імперія каже, що бажання миру – це нерозумно, це хвороба. Це «фобія»", – пояснив професор Єльського університету.

Снайдер переконаний, що таким чином РФ прагне знецінити досвід реальних жертв. Заявами про нібито "русофобію", які є "імперською стратегією" та "колоніальною риторикою", вона хоче відвернути увагу світу від своєї загарбницької війни і привернути до власних почуттів, тим самим зневажаючи тих, хто найбільше страждає.

"Неозброєним оком ми бачимо, що йде загарбницька війна (Росії проти України – ред.), злочини проти людства, геноцид … Видавати себе за жертву, коли насправді ти агресор – не захист. Це насправді частина злочину. Мова ворожнечі, спрямована проти українців, не є частиною захисту РФ чи її громадян. Це елемент злочинів, які росіяни чинять на території України", – наголосив науковець.

Читайте також: Тімоті Снайдер зібрав для України $1.3 млн на "Ловця шахедів"

Він додав, що, скликавши засідання Радбезу ООН щодо "русофобії", Росія лише знайшла ще один спосіб зізнатися у своїх воєнних злочинах.

Раніше Тімоті Снайдер окреслив прогнози й сценарії, які вважає найбільш реалістичними до втілення в контексті війни РФ проти України.