UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ перемістила дивізіон БРК "Бал" до північно-східних кордонів України: що це означає для Києва

Дані про перекидання ворогом цієї зброї підтвердили в КМВА.

Російські військові перемістили дивізіон мобільного ракетного комплексу "Бал", який використовує протикорабельні ракети Х-35, на територію Брянської області РФ, що межує з Чернігівською та Сумською областями України. Цю інформацію підтвердили в Київській міській військовій адміністрації у Telegram, попередивши про нову загрозу для столиці.

Там пояснили, що БРК є насамперед протикорабельним, але окупанти використовують його і по наземних цілях. Зокрема, ракетами з такого озброєння навесні та влітку 2022 року ворог бив по Миколаївщині та Одещині. 

"За інформацією Генштабу, наявність біля північно-східних кордонів дивізіону цього ракетного комплексу збільшує ризик ракетних ударів по Києву. І це на додачу до "Кинджалів", "Іскандерів", Х-101/555 та інших ракет, якими ворог атакує столицю. Тому закликаю не ігнорувати сигнали повітряної тривоги. Бережіть себе і близьких!" – заявив начальник КМВА Сергій Попко.

Читайте також: Ігнат розповів, чи можуть в України закінчитись ракети до ЗРК Patriot

У адміністрації також уточнили, що береговий ракетний комплекс "Бал" складається з чотирьох самохідних пускових установок, кожна з яких може нести вісім ракет. Таким чином, сумарний залп становить 32 ракети Х-35 – вони можуть летіти на висоті 10-15 метрів зі швидкістю близько 1000 км/год та мають боєголовку вагою 145 кілограмів.

Раніше в Повітряних силах ЗСУ заявили, що силам протиповітряної оборони буде важко реагувати на обстріли з берегових ракетних комплексів "Бал". Але деякі комплекси ППО, ймовірно, зможуть протидіяти російським ударам із такої зброї.