UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рейд ЗСУ через Дніпро та послаблення оборони РФ: огляд змін за минулу добу і мапа ISW

Судячи з усього, українські сили здійснили рейд через річку Дніпро і, ймовірно, висадку на східному (лівому) березі Херсонської області. У червні там, нагадаємо, ситуація була критичною.  Поки залишається незрозумілим, чи ЗСУ встановили тривалу присутність на східному березі. Огляд ситуації від Інституту вивчення війни, який оприлюднив і мапу, щоб зорієнтуватись. 

Експерти крім іншого посилаються на кількох російських "військових оглядачів", які 8 серпня повідомили, що українські сили висадили до семи катерів, кожен з яких перевозив близько шести-семи осіб, на східному березі Дніпра в районі населеного пункту Козачі Лагері, прорвали російську оборону та просунулися на 800 метрів вглиб.

Читайте також: Удари по Чонгарському та Генічеському мосту. У ISW пояснили важливість ураження цих цілей

Водночас, як зазначали ті ж оглядачі, нещодавно російське командування передислокувало «підготовлене угруповання» російських десантників (ВДВ) з району Козачої Лопані до Запорізької області та замінило їх мобілізованими бійцями невизначеного підрозділу, тим самим послабивши російську оборону в цьому районі.

Читайте також: ЗСУ просунулися до 1,4 км на бердянському напрямку: карти

Окупаційний глава Херсонської області Володимир Сальдо применшив інформацію про український десант і заявив, що вогонь російської артилерії відбив українські катери, а українських військових поблизу Козачої Лопані немає. Однак, більшість відомих російських мілблогерів стверджували, що українським військам вдалося використати тактичну несподіванку і висадитися на східному березі, перш ніж залучити російські сили до взаємих обстрілів стрілецькою зброєю, і Сальдо, ймовірно, цілеспрямовано намагався спростувати заяви про українську присутність у цьому районі, щоб уникнути паніки в і без того "делікатному російському інформполі", пише ISW.

Читайте також: ЗСУ "перетягують" під Бахмут ворожі війська: аналіз маневрів від ISW

Гарячі точки в доступних даних NASA Fire Information for Resource Management System (FIRMS) за останні 24 години в цьому районі, здається, підтверджують, що там точилися значні бойові дії, яким, ймовірно, передував або супроводжувався артилерійський вогонь. До кінця дня 8 серпня багато російських джерел оновили свої заяви, повідомивши, що російські війська зберігають контроль над Козачі Лагері, відкинувши українські сили назад до берегової лінії.

Що для воїнів означає утримати укріплення чи просунутися на фронті навіть на кількадесят метрів. Наскільки високою може бути цінність здобутих тактичних чи й стратегічних перемог – у відео нижче.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Радіо Свобода (@radio.svoboda)