UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ракети ATACMS не зможуть вдарити по 90% літаків, із яких Росія обстрілює Україну – Білий дім

Інші американці показують, що цілей для ударів ATACMS ще дуже багато.

Думка, що Україна зможе знищити більшість російської авіації за допомогою ракет ATACMS, є некоректною, оскільки РФ перемістила переважну більшість своїх літаків углиб країни.

Про це заявив радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі, слова якого цитує «Голос Америки».

Читайте також: Зухвалий наступ ЗСУ у Курській області посилює тиск на США – AP

Під час відповіді на запитання щодо можливих змін у політиці США через чергові ракетні і дронові атаки Росії, зокрема по Полтаві та Львову, де загинули цивільні мешканці, Він зазначив, що наразі «немає нічого нового».

Американський посадовець додав підкреслив, що більшість російських літаків вже переміщені вглиб країни, тому їх «неможливо вразити навіть за допомогою далекобійної зброї».

Читайте також: Скоро Зеленський матиме останній шанс переконати Байдена зняти обмеження на удари ATACMS по РФ — The Economist

«Наша позиція щодо ударів по території Росії залишається незмінною. Відзначу, що 90% літаків, які Росія використовує для авіаударів, розміщені на відстані понад 300 кілометрів від кордону з Україною. Тому твердження, що ATACMS дозволять Україні знищити більшість цих літаків, є помилковим», – сказав Кірбі.

Натомість американський Інститут вивчення війни (ISW) підкреслив, що навіть після переміщення авіації близько 250 військових об'єктів РФ, включно з військовими базами, станціями зв’язку, логістичними центрами, складами пального та боєприпасів, а також 17 аеродромами, знаходяться в зоні досяжності ATACMS.

Читайте також: Через розбіжність у позиціях європейців ЗСУ доведеться використовувати однакові ракети за різними правилами: ISW

Чому західні партнери України не дають нам ракети дальністю до 500 км? Чому так бояться, що Київ ударить ними вглиб території Росії?

Про те, чи змінить Захід свою позицію, які аргументи Києва можуть уплинути на наших західних партнерів, – у статті Володимира Кравченка на ZN.UA «Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії».