UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українців до 2026 року

У країнах ЄС нині перебуває понад чотири мільйони громадян України.

Рада Європейського Союзу у вівторок, 25 червня, ухвалила рішення про продовження до 4 березня 2026 року тимчасового захисту для понад  чотирьох мільйонів українців, інформує пресслужба Ради ЄС.

"День за днем Росія тероризує український народ своїми бомбардуваннями. Це небезпечні обставини. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність", – наголосила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.

Читайте також: У Німеччині відкинули пропозицію про повернення додому безробітних українських біженців

 Він забезпечує колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до Євросоюзу і не можуть повернутися до своєї країни походження. Тимчасовий захист надає громадянам України право на проживання, медичну, соціальну допомогу, житло, доступ до ринку праці та освіти для дітей.

ЄС активував Директиву про тимчасовий захист 4 березня 2022 року одностайним рішенням держав-членів. Її дію було автоматично продовжено на рік, а потім ще на один рік до 4 березня 2025 року. Наразі майже 4,2 мільйона людей, переміщених з України, користуються тимчасовим захистом в ЄС, серед яких третина — діти.