UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Путіну доведеться багато за що відповісти найближчими тижнями та місяцями» — Блінкен

Держсекретар США вважає заколот «Вагнера» «прямим викликом» Путіну.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що заколот найманців угруповання «Вагнер» Євгєнія Прігожина проти влади президента Росії Владіміра Путіна є «прямим викликом» його авторитету і надає Україні перевагу на полі бою в її війні за вигнання російських військ. 

«Це викликає глибокі питання. Це показує реальні тріщини. Ми не можемо спекулювати або точно знати, до чого це призведе. Ми знаємо, що Путіну доведеться відповісти за багато чого найближчими тижнями та місяцями», – сказав Блінкен в неділю у програмі «Обличчям до нації» на телеканалі CBS, передає Bloomberg.

Читайте також: Заколот Прігожина зруйнував міф про єдність путінської Росії – МЗС Італії

Блінкен 25 червня у чотирьох телевізійних інтерв'ю дав послідовний меседж, заявивши, що США зосереджені на підтримці України та її контрнаступу проти російських сил.

«Тією мірою, якою Росія зараз відволікається на те, що Путіну доводиться турбуватися про те, що відбувається всередині Росії, так само йому доводиться турбуватися про те, що він намагається зробити (безуспішно) в Україні, я думаю, що це створює додаткову перевагу для українців», – сказав він в ефірі програми «Стан справ в країні» на телеканалі CNN. 

Блінкен заявив, що США контактували з російськими офіційними особами щодо безпеки американського персоналу і громадян у регіоні, і що американська розвідка не помітила жодних змін в ядерній політиці Росії на тлі кризи.

Читайте також: Путін подякував Лукашенку за те, що відмовив Прігожина наступати на Москву

Похід Прігожина до Москви «був прямим викликом владі Путіна», сказав Блінкен в ефірі телеканалу CBS, але відмовився коментувати інформацію про те, що американській розвідці було відомо про заколот до його початку. Пізніше він сказав в ефірі NBC, що «для багатьох людей не було секретом протягом багатьох місяців, що ця напруженість зростала, вона назрівала».

Путін зіткнувся з найбільшою загрозою для своєї майже чвертьвікової влади після того, як Прігожин повів свої підрозділи на Москву. Ситуація стабілізувалася після того, як у Кремлі заявили, що Путін гарантував Прігожину виїзд до Білорусі і скасування кримінальних звинувачень у заколоті проти нього і найманців «Вагнера».