UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін зрозумів, наскільки він вразливий — The Telegraph

Перенаправлення ППО з поля бою для захисту палацу Путіна свідчить про успіх використання Україною безпілотників.

Зважаючи на те, як Москва переорієнтувала свою економіку на військові рейки, легко повірити, що Росія має всі переваги у війні. Але це не так, зазначає Гаміш де Бреттон-Гордон, колишній командир батальйону швидкого реагування НАТО у газеті The Telegraph.

"Владімір Путін був змушений посилити оборону навколо свого палацу на північ від Москви, щоб захиститися від потужних ударів українських безпілотників. Супутникові знімки показують, що щонайменше сім систем протиповітряної оборони середнього радіусу дії були розміщені по периметру розлогого лісового маєтку на березі Валдайського озера", — пише де Бреттон-Гордон.

Читайте також: Де росіяни вклинилися в оборону ЗСУ і чим це загрожує: карта

Чи схоже це на країну, яка ось-ось здобуде вирішальну перемогу? Відтоді, як безпілотникам й ракетам України дозволено вражати цілі в глибині російської території, вони знищують авіабази, нафтобази, командні пункти й — що найпомітніше — Чорноморський флот Росії. Все це змусило московське військове командування, як повідомляє вашингтонський аналітичний центр Institute for the Study of War, "надати пріоритет обмеженим засобам протиповітряної оборони для прикриття тих цілей, які воно вважає особливо важливими".

Ключовим елементом успіху України у використанні безпілотників стало послаблення заборони з боку західних держав щодо ударів вглиб Росії. Саме з цієї причини провалився нещодавній наступ Кремля на друге місто України Харків: путінська армія була змушена зупинитися через нищівні удари безпілотників і ракет, вважає колишній командир батальйону швидкого реагування НАТО.

Читайте також: Вихід флоту РФ із Криму "висміює" побоювання Заходу щодо ескалації — Atlantic Council

"По суті, Росія набагато вразливіша, ніж здається на перший погляд. Київ успішно адаптував свою стратегію, враховуючи обмеженість своїх ресурсів. Те, що ми зробимо протягом наступних чотирьох місяців, може визначити безпеку Європи на кілька поколінь, і західні лідери, які вчора зустрічалися у Великій Британії [на саміті Європейської політичної спільноти], повинні розв'язати Україні руки, щоб вона змогла отримати вирішальну перевагу", — додає де Бреттон-Гордон.

Раніше міністр оборони країни Джон Гілі в ранковій програмі BBC Radio 4 заявив, що його країна не допомагатиме Україні вражати цілі в Росії. Джон Гілі не виключив прийняття прохання президента України використовувати ракети британського виробництва для ударів по російській території, але додав, що Британія не буде причетна до таких атак.

Крім того, німецький канцлер Олаф Шольц також заявив, що не готовий змінити свою думку стосовно дозволу нашій державі бити німецькою зброєю по цілям на території РФ. Водночас він наголосив, що Україна буде продовжувати отримувати підтримку.