UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вирішив розмістити ядерну зброю в Білорусі, бо не отримав бажаного від Сі — Зеленський

Пекін завжди забезпечував "дипломатичне прикриття" Кремлю, дотримуючись офіційної позиції нейтралітету у війні. Але після зустрічі президентів дещо змінилося. 

Очільник РФ Владімір Путін вирішив розмістити в Білорусі ядерну зброю, бо не отримав бажаних гарантій за результатом переговорів з китайським лідером Сі Цзіньпіном, вважає президент України Володимир Зеленський. Під час інтерв'ю Associated Press він зауважив, що протягом багатьох десятиліть КНР була політично та економічно прихильною до РФ. 

Саме Пекін забезпечував Путіну "дипломатичне прикриття", дотримуючись офіційної позиції нейтралітету у війні.

Минулого тижня Сі відвідав Росію. Під час переговорів з Путіним він, як очікувалося, повинен був пообіцяти, що Китай допоможе РФ зброєю та боєприпасами, аби агресор поновив свої запаси, які вже вичерпуються. Та цього не сталося.

Як наслідок, згодом російський президент анонсував розміщення ядерної зброї у Білорусі. 

На думку Зеленський, такий крок Путіна повинен був "відвернути увагу від відсутності гарантій, які він не отримав від Китаю". 

"Що це означає? Це означає, що візит (Сі Цзіньпіня в Москву - ред.) був недобрим для Росії", - припустив український президент.

Читайте також: «Це небезпечна розмова»: Байден прокоментував ідею Росії розмістити ядерну зброю у Білорусі

25 березня Владімір Путін заявив, що Росія уклала угоду з сусідньою Білоруссю про розміщення на її території тактичної ядерної зброї у відповідь на постачання Україні снарядів зі збідненим ураном. На думку Путіна, такий крок не порушить угоди про нерозповсюдження ядерної зброї. Будівництво сховища планують закінчити 1 липня.

Попри погрози російського президента, Пентагон не знайшов доказів того, що РФ готується застосувати ТЯО. До того ж Путін не вперше вдається до ядерного шантажу. Та навіть попри, це США та Європа висловлюють занепокоєння через такі заяви, традиційно погрожуючи санкціями. 

Докладніше про те, що замислили у Кремлі, читайте у статті Володимира Кравченка "Три цілі Путіна: навіщо йому ядерна зброя в Білорусі".