UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін використовує військових із КНДР, щоб уникнути мобілізації в Росії ‒ ISW

Путін продовжує дотримуватися своєї стратегії.

Кремль активно використовує нове "всеосяжне стратегічне партнерство" з Північною Кореєю, щоб відкласти необхідність нових хвиль мобілізації в Росії. Експерти зазначають, що РФ, ймовірно, застосовує положення про "взаємну оборону", яке міститься в угоді, як підставу для відправлення північнокорейських солдатів до зон бойових дій, зокрема у відповідь на українські наступальні операції в Курській області

Нещодавно з'явилася інформація про діяльність невеликого контингенту військовослужбовців з Північної Кореї поблизу окупованого Донецька, йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Розвідка доповіла Зеленському про фактичне включення КНДР у війну

Крім того, укладання договору про взаємну оборону свідчить про те, що російський диктатор Владімір Путін намагається уникати широкомасштабної мобілізації. За даними ISW, він продовжує покладатися на приховану мобілізацію та створення нових добровольчих підрозділів.

Фахівці Інституту підкреслюють, що це стало особливо актуальним після вторгнення України в Курську область у серпні 2024 року. Тоді Росія зіткнулася з новими викликами, зокрема з потребою захищати новий фронт усередині власної території. Проте Путін дотримується своєї стратегії, уникаючи масштабної мобілізації, яка могла б мати серйозні внутрішні наслідки.

Читайте також: Військові КНДР воюватимуть у складі "особливого бурятського батальйону" Росії — ЗМІ

"Залучення північнокорейського військового персоналу розглядається як частина більш широкої стратегії Кремля, яка передбачає створення нерегулярних збройних формувань замість масштабної мобілізації для вирішення поточних проблем на фронті", ‒ підсумували в ISW.

Нагадаємо, ЗМІ із посиланням на джерела в розвідці повідомили, що шість північнокорейських офіцерів загинули і ще троє були поранені в результаті українського ракетного удару по Донецьку.

Читайте також: США "занепокоєні" участю військових КНДР у війні на боці Росії

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко заявив, що участь військових з КНДР у бойових діях на території України можна розглядати як співучасть у незаконній військовій окупації та здійсненні акту агресії проти України.