UA / RU
Підтримати ZN.ua

Присутність вагнерівців у Білорусі приносить користь Росії у війні проти України — британська розвідка 

Перебування бойовиків групи “Вагнера” в Білорусі змушує Україну утримувати оборонні позиції та особовий склад уздовж північного кордону.

Дуже ймовірно, що в Білорусі залишилося менше тисячі російських найманців "Вагнера". Вони перебувають у країні з червня 2023 року, на той момент там було вісім тисяч вагнерівців, повідомляє Міноборони Британії. 

Читайте також: Полковник у відставці з Житомира працював на розвідку "Вагнера" - засуджений до 15 років позбавлення волі

Група “Вагнера” майже напевно продовжує тренувати білоруських військових і силовиків.

Аналітики британської розвідки, однак, сумніваються, що білоруський диктатор Алєксандр Лукашенко буде використовувати найманців "Вагнера" за межами їхньої нинішньої компетенції. Бойовики беруть участь у підготовці військ Міністерства внутрішніх справ Білорусі, але навряд чи вони залучені до підтримки внутрішньої або прикордонної безпеки в країні.  

Тривала присутність найманців "Вагнера" в Білорусі майже напевно також приносить користь Росії, змушуючи Україну утримувати оборонні позиції та особовий склад уздовж північного кордону з Білоруссю для захисту від потенційних майбутніх вторгнень, пояснила британська розвідка.

Читайте також: РФ створює “Африканський корпус” на заміну вагнерівцям, щоб розширити вплив на континенті — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що білоруська влада видавала паспорти зі зміненими іменами бойовикам ПВК “Вагнер”.