UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Чехії анонсував швидку передачу боєприпасів в Україну

Це станеться найближчими тижнями.

Президент Чехії Петр Павел оголосив, що Україна отримає 50 тисяч боєприпасів. Це станеться у липні-серпні цього року, повідомляє чеський суспільний мовник.

Боєприпаси передадуть в рамках чеської ініціативи із закупівлі артилерійських боєприпасів для України за межами Європейського Союзу. За словами глави Чехії, з вересня до кінця поточного року планується відправляти від 80 до 100 тисяч одиниць щомісяця.

До слова, нещодавно прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що в Україну прибула перша партія боєприпасів. А міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський сказав, що закуплені в межах чеської ініціативи боєприпаси вже прибувають в Україну. За його словами, цього року Київ зможе безперервно отримувати їхню "значну кількість".

Читайте також: Президент Чехії Павел про Глобальний саміт миру: "Ми зацікавлені в досягненні якнайширшої згоди між країнами світу"

Нагадаємо, раніше міністерка оборони Чехії Яна Чернохова повідомила, що її країна перевірить та відремонтує снаряди, які збираються постачати Україні. За її словами, чеські експерти оглянуть снаряди перед їх відправкою на фронт.

Україна отримала першу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи 25 червня. Премʼєр Чехії Петр Фіала заявив, що його країна робить все, що від неї залежить.

Чеська ініціатива із закупівлі снарядів для ЗСУ передбачає, що Україні нададуть 800 тисяч снаряді, зокрема 300 тисяч радянського зразка. Проте Петр Фіала заявляв, що у рамках проєкту можуть надати 1,5 мільйона артилерійських боєприпасів протягом року.