UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Британії відповів на погрози Путіна

Британський прем'єр наголосив, що його країна не шукає конфлікту з Росією.

“Путін розпочав війну в Україні і може закінчити її в будь-який час”, – на цьому наголосив прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер у відповідь на погрози Владіміра Путіна щодо війни з НАТО, яку Росія може розпочати у разі використання Україною британських ракет великої дальності на території Росії. Про це пише The Guardian.

Дорогою до Вашингтона для зустрічі з президентом США Джо Байденом Стармер сказав журналістам:

“Ми не шукаємо ніякого конфлікту з Росією, у нас немає таких намірів. Цей конфлікт почала саме Росія. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може негайно припинити цей конфлікт. Україна має право на самооборону”.

Він додав, що Велика Британія забезпечила "навчання та спроможності", щоб допомогти Україні відбити російське вторгнення, і сказав, що його візит до США частково присвячений “подальшій дискусії щодо цієї  здатності”.

Читайте також: США можуть дозволити Україні використовувати далекобійну зброю для ударів углиб РФ, але є нюанс

Днем раніше The Guardian повідомила, що США та Велика Британія разом з іншими союзниками погодилися дозволити Україні завдавати ударів по військових об’єктах у Росії ракетами Storm Shadow, радіус дії яких становить щонайменше 300 км, що є давньою вимогою Києва. 

У четвер Путін заявив, що будь-які кроки Заходу з надання дозволу Києву використовувати зброю великої дальності проти цілей всередині Росії, означатимуть, що НАТО "воюватиме" з Москвою.

Під час спілкування з журналістами у літаку до Вашингтона, прем'єр-міністр сказав, що не коментуватиме конкретно  Storm Shadow, але додав, що хоче переконатися, що "всі прийняті нами рішення знаходяться в стратегічному контексті".

"У найближчі кілька тижнів і місяців, ймовірно, відбудуться дійсно важливі події як в Україні, так і на Близькому Сході, і тому необхідно прийняти низку тактичних рішень", – сказав прем’єр.

Україна багато місяців просить дозволу на використання ракет Storm Shadow і американських ATACMS.

Однак Байден досі відмовлявся надати такий дозвіл через побоювання ескалації конфлікту з Росією. Але ситуація змінилася на початку цього тижня, коли США та Велика Британія заявили про отримання Росією першої партії балістичних ракет Fath-360 з Ірану.

Разом із тим, США та Велика Британія наголосили Україні, що будь-яке використання ракет Storm Shadow має бути ретельно скоординованим в рамках більш широкого плану, спрямованого на спробу змусити Росію припинити війну.