UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пов’язані з Кадировим і партією "Единая Россия" компанії вивозять тонни ріпаку з України

Значна частина агропродукції спрямовується у Білорусь.

Російські компанії, афілійовані з впливовою чеченською родиною Ісаєвих  – одного з найближчих соратників батька лідера Чечні Рамзана Кадирова Ахмата – та партією "Единая Россия", причетні до незаконного вивезення близько 5 тисяч тонн українського ріпаку з окупованої Херсонської області протягом 2023 року. Ці дії є воєнним злочином.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Білоруського розслідувального центру, об'єднання українських хакерів KibOrg та проєкту Радіо Свобода "Схеми".

Читайте також: У Конституційному суді до Дня Незалежності нагородили керівника секретаріату, причетного до сепаратистських дій

Зокрема, російська компанія ТОВ "Торгтрейд" вивезла з Херсонської області 113 партій насіння озимого ріпаку загальною вагою 2,6 тисячі тонн. Значна частина цього обсягу, згідно з даними Федеральної державної інформаційної системи "Зерно", була спрямована до білоруського ВАТ "Новоельнянський міжрайагроснаб". Директор "Торгтрейду" Вадім Алексєєв підтвердив, що компанія експортує продукцію з окупованих територій.

За даними російського реєстру юридичних осіб, власницею "Торгтрейду" є 77-річна жителька Чечні Роза Ахмедівна Моллаєва. Однак журналістам не вдалося знайти докази, що вона є справжньою власницею бізнесу.

Роза Моллаєва

Під час спроби зв’язатися з Моллаєвою журналісти натрапили на чоловіка на ім'я Тамєрлан Беріханов, який представився "господарем безпосередньо всього цього бізнесу, включаючи Білорусь". Виявилося, що Беріханов тісно пов'язаний з родиною Ісаєвих і раніше працював у Департаменті фінансів Грозного.

Тамєрлан Беріханов

Читайте також: Власники мікрокредитних організацій Манучарови мають паспорти РФ, а їхній син «єдинорос» – «Схеми»

Інша російська компанія, ТОВ "Агротрейд", також фігурує у документах щодо 30 поставок насіння ріпаку загальним обсягом 671,8 тисяч тонн для білоруських підприємств "Новобелицький комбінат хлібопродуктів" та ТОВ "Агропродукт". Власник "Агротрейду" Антон Тихомиров, колишній український бізнесмен, відомий своєю співпрацею з окупаційною адміністрацією Криму, зокрема обіймав посаду секретаря ялтинського місцевого відділення партії "Единая Россия".

Антон Тихомиров з дружиною

Серед постачальників сільськогосподарської продукції у даних федеральної системи "Зерно" фігурують також російська фірма ТОВ "Велес-Агро" та приватний підприємець Алексей Лук’янченко. Журналісти зазначають, що ціни на український ріпак з окупованих територій були значно нижчими за ринкові. Однак представники фігурантів розслідування, з якими вдалося зв’язатися, відмовилися коментувати це питання.

 Вивезення агропродукції з окупованих територій порушує міжнародні закони. Проте Росія направляє українське зерно та інші сільгосппродукти на свій експортний ринок, видаючи їх за російські.

За словами юристки Регіонального центру прав людини Катерини Рашевської, це може бути розграбуванням майна, що є воєнним злочином. Випадки, коли продукцію не крадуть, а купують у фермерів на окупованих територіях, потребують подальшого аналізу.

Читайте також: У Борщагівці голова громади реалізовує цинічну схему із заробітку мільйонів на дитсадках – Bihus.Info

Терором і грошима Рамзан Кадиров домігся умиротворення Чечні. Нині в цій республіці практично немає релігійної та світської опозиції, протестного потенціалу й озброєного підпілля.

Однак Кадиров важко хворий. І тому глава республіки, його оточення, адміністрація російського президента продумують "план Б".

Про те, "Що буде після смерті Кадирова і хто його замінить?", читайте в статті Володимира Кравченка.