UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постріл у майбутнє. Які наслідки ракетної атаки на «Охматдит»

Автор: Олександр Сергієнко

Увесь цивілізований світ мав здригнутися після варварської ракетної атаки на Київ 8 липня, в результаті якої постраждала лікарня «Охматдит», інші медичні заклади та цивільні об’єкти. Загинули люди, травмовані діти…

По якій історії вдарив агресор, навівши ракети на «Охматдит»? Які наслідки цієї атаки для головної дитячої лікарні України? Як скоро «Охматдит» повернеться до своєї роботи? Та як правильно розпорядитися грошима при відновленні «Охматдиту», що їх активно збирають українці та бізнес?

Читайте також: За оцінкою ООН, в "Охматдит" влучила російська ракета – Reuters

Взірець безкорисливості та надії

Історія лікарні почалася в позаминулому столітті за ініціативи «першого українського олігарха» Миколи Терещенка. Він виділив із власних коштів 100 тис. карбованців (неймовірну на ті часи суму!), щоб збудувати «Київську безоплатну цесаревича Миколая лікарню для чорноробів та незаможних людей». А ще він дав 15 тис. крб для обладнання лікарні. Вона відкрилася 1 лютого 1894-го,  тож цього року був її ювілей — 130 років!

Свої особисті кошти також пожертвували дружина Терещенка Пелагея, син Іван, перший міський голова Михайло Дегтярьов (який багато чого збудував для киян за власні, а не бюджетні кошти), підприємець Микола Попов. Усі вони внесли по 25 тис. крб. Розбудова лікарні тривала й далі — за два роки звели ще два корпуси коштом родини Терещенків, за 34 тис. крб. Заповів гроші на лікарню й Михайло Дегтярьов. Щороку відкривалися нові корпуси за проєктами відомих київських архітекторів В.Ніколаєва та М.Артинова. Понад те, засновники створили фонд, на відсотки від якого лікарня існувала та надалі розвивалася, були також постійні дотації з міського бюджету та добровільні внески. Лише за перший рік роботи медзакладу через нього пройшли 500 незаможних киян.

Достеменно невідомо, куди подівся той фонд після 1917-го, але лікарня постійно розширювала поле своєї діяльності в наступні роки. Окрім терапевтичних ліжок, відкрилися туберкульозний диспансер, пологовий будинок, жіноча консультація. Приблизно 1927 року лікарняний комплекс отримав свою сучасну назву «Охматдит» (охорона материнства та дитинства) і поєднував власне лікувальні заклади та науково-дослідний інститут.

Читайте також: МАГАТЕ відреагувало на удари російських військових по "Охматдиту"

Цифри, за якими стоять дитячі життя

Сьогодні Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» надає медичну допомогу фактично за всіма напрямами, окрім серцевого, — відповідна установа, Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, розташовується на території лікарні, але підпорядкований Міністерству охорони здоров’я України.

Лікарня має 49 відділень, центрів та інших підрозділів: від сумновідомого багатьом батькам травмпункту (про який знають усі київські таксисти) до Спеціалізованого медико-генетичного центру. Дані Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку входять до Міжнародного донорського реєстру, що має 6-мільйонну базу даних. У неонтологічній клініці виходжують глибоко недоношених дітей вагою від 500 грамів і багато інших чудес творять там українські лікарі.

Отже, «Охматдит» за рівнем кваліфікації персоналу та обладнання є лікарською установою європейського та, ймовірно, світового рівня, до неї приїжджають лікуватися діти з усієї України.

Про лікарню, її стан після ракетної атаки та найближче майбутнє ми поставили кілька запитань медичному директору (головному лікарю) «Охматдиту» Сергію Чернишуку.

Фото надане автором

Медичний директор «Охматдиту» Сергій Чернишук

Пане Сергію, скажіть, будь ласка, скільки дітей зазвичай проходили через лікарню?

— Щороку в «Охматдиті» лікувалися та оперувалися близько 25 тисяч дітей і ще надавалося понад 200 тисяч консультацій. При цьому (з початком великої війни. — О.С.) обсяги лікування навіть зросли. Якщо 2021 року було проведено 10 тисяч хірургічних операцій, то 2023-го — вже 12 тисяч, а 2024 року ми мали вийти на показник 13 тисяч. (Скільки дитячих життів передчасно обірветься через цю ракетну атаку?О.С.).

— Де зараз пацієнти лікарні?

— Частину діточок, для яких лікування можна було відкласти, виписали. Частину з тих, кого не можна було виписати й неможливо залишити тут (через руйнування приміщень), перевели до інших медзакладів, комунальних, державних, приватних, причому платні «Добробут» і «Деніс» взяли їх на безкоштовне лікування (можливо, когось не назвав, перепрошую). Решта, близько 70 дітей, зараз продовжують лікування тут (цифра щодня може змінюватися).

Фото надане автором

— Як сильно постраждали корпуси лікарні?

— Найбільше — старий хірургічний корпус. Увесь світ облетіли фото, на яких лікарі продовжували операції після того, як вибухнула ракета. Так само лікарі не залишили дітей, які перебували на гемодіалізі. У них відмовляють нирки, тому вони потребують періодичного очищення крові, й цей процес неможливо зупинити — його і тут довели до кінця. Хоча здається, що найновіший корпус (вартість лише будівництва понад 3,5 мільярда гривень. — О.С.) постраждав найбільше: в ньому вибиті всі вікна, що виходять на вулицю В’ячеслава Чорновола, але це лише здається. Насправді на цей бік виходять офісні та допоміжні приміщення, а хірургічні та процедурні — на інший бік, і переважна частина з них ціла та обладнання, на щастя, не пошкоджене.

— Що роблять зараз лікарі?

— Кому дозволяють умови у відділеннях, продовжують лікувати, інші приводять до ладу свої приміщення та спеціалізоване обладнання, оскільки останнє не можна покласти на волонтерів. Відділення трансплантації кісткового мозку вже проводить операції на іншій локації.

— Чи обрахована вже сума завданих збитків?

— Ні, тривають експертизи, щойно вони закінчаться, цифри буде оприлюднено. З будівлями є проблеми, деякі старі корпуси, що не відповідають сучасним вимогам, будуть збудовані з нуля, але все буде відновлено. Головні втрати — це про людей, ви знаєте, двоє людей загинуло, одна з них лікарка, п’ятеро лікарів отримали важкі травми й проходять інтенсивне лікування, у десятків інших наших співробітників — дрібні травми, але вони продовжують працювати.

— Можна зрозуміти, що про терміни відновлення говорити зарано?

— Скажу так: «Охматдит» не зник. Він є. Він буде. І стане ще краще. За дуже попередньою оцінкою, термін відновлення нового корпусу — три місяці.

Від себе додам: як і Україна, стане ще кращим, хоча буде важко. Скільки дітей ще помре чи втратить здоров’я?.. Через те, що з країни поїхало багато лікарів, багато — на фронті, кваліфікованих медичних кадрів гостро не вистачає. Через це багато хто їде саме в «Охматдит». Коли в країні порушено систему надання медичних послуг, то це має тяжкі наслідки. Це питання не тільки про тих людей, яких було вбито під час ракетної атаки, це ще і про тих, хто не отримає адекватної медичної допомоги через цю атаку. Тому жертв може бути набагато більше, ніж загинуло в момент атаки. Це дійсно постріл у майбутнє.

Читайте також: До "Охматдиту" повертаються пацієнти. Але найбільш постраждалий корпус, ймовірно, знесуть — Ляшко

Як правильно розпорядитися грошима при відновленні «Охматдиту»

На 10 липня на офіційному та благодійному рахунках лікарні було зібрано 359 млн грн. Майже 302 млн грн було зібрано за спільною ініціативою Monobank і United24 «Допоможи Охматдиту». Найбільший внесок зробила IT-платформа Grammarly20 млн грн.

Віктор та Олена Пінчуки заявили, що їхній Фонд візьме на себе всі витрати з відновлення медичного обладнання «Охматдиту». Слід зазначити, що це не перша їхня акція допомоги дітям, — загальні інвестиції Фонду Віктора Пінчука у програму «Колиски надії», що забезпечувала підтримку 13 перинатальних центрів по всій Україні, за весь час її існування (2006–2020 роки) становлять понад 114 млн грн.

По 10 млн грн на допомогу лікарні перерахували «Київстар», мережа автозаправок ОККО та дилерський центр авто «АВТ Баварія». Мережа мультимаркетів «Аврора» перерахувала 5 млн грн і ще 400 тис. грн особистих коштів — її директор Тарас Панасенко. Також по 5 млн грн на допомогу «Охматдиту» пожертвували фінансова група Investment Capital Ukraine (ICU), Monobank, Biopharma, «Автострада», «Укрнафта» та інші.

По 3 млн грн виділили Raiffeisen Bank Aval, а також Приватбанк. 4 млн грн виділив ПУМБ спільно із київським ЦУМом, 2 млн грнUber і Netpeak. 2 млн грн від себе особисто на потреби лікарні передав засновник компанії AB Games Антон Большаков. Долучився Credit Agricole, спрямувавши 1,5 млн грн. «EPAM Україна» теж виділяє 1,5 млн грн.

«Нова пошта» надіслала 1 млн грн на прямий рахунок лікарні «Охматдит». Компанія «Епіцентр К» допомагає будівельними матеріалами, а також візьме участь у ремонті та відновленні пошкоджених і зруйнованих корпусів клініки.

По 1 млн грн виділили такі компанії та підприємці: «Сільпо», «Фора», VARUS, «Алло», мережа АЗК UPG, Stolitsa Group, підприємець Руслан Шостак спільно з TerWin (лінія магазинів EVA, VARUS), «Акорд Банк», інтернет-холдинг Genesis, співвласник Genesis Володимир Многолєтній, «А-Банк», Intellias, SoftServe Ukraine, Uklon і «Кормотех».

400 тис. грн на потреби лікарні перерахувало видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», по 100 тис. грн та інші суми перерахувала ще значна кількість людей і компаній.

Отже, зібрано величезні кошти, які зараз перебувають на рахунках лікарні. І тут постає ключове запитання: як правильно розпорядитися грошима при відновленні «Охматдиту»? Про нецільове використання навіть якось язик не повертається говорити.

За відповіддю повернемося на 130 років назад, на початки заснування «Охматдиту». Тоді за статутом лікарні, ймовірно, встановленим Миколою Терещенком і його колегами, кожен, хто жертвував 25 тисяс карбованців, мав право увійти до Опікунської ради, тобто отримував контроль над використанням власних грошей. Так слід вчинити й сьогодні — необхідно створити окремий Фонд відновлення «Охматдиту» та наглядову раду, куди мають увійти не чиновники МОЗ чи ОП, а найбільші благодійники, щоб без їхнього відома не могли використати жодної гривні.