UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посилене після атаки дронів на Москву глушіння GPS у Росії стало заважати пілотам у Балтії

Пілоти змушені використовувати альтернативні системи навігації.

Посилення глушіння сигналів Глобальної системи позиціонування (GPS) у Росії після серії атак безпілотників призвело до того, що пілоти комерційних авіакомпаній над Балтією та Фінляндією змушені вдатися до альтернативних методів навігації, пише Bloomberg. 

В останні дні сигнали GPS на більшій частині території Естонії зазнали перешкод, повідомило в електронному листі транспортне агентство країни. Повітряний рух постраждав, але наземні сигнали все ще працюють, незважаючи на перешкоди, які, скоріше за все, надходять з Ленінградської області Росії, повідомило Естонське агентство із захисту прав споживачів. Цей регіон оточує друге за величиною місто Росії – Санкт-Петербург. 

«Глушіння сигналів GPS є одним з можливих заходів Російської Федерації для забезпечення захисту важливих об'єктів на території своєї країни. У таких випадках можуть виникати ситуації, коли глушіння сигналів також впливає на використання GPS у прилеглих районах», – йдеться у повідомленні Міністерства оборони Естонії. 

Читайте також: NYT: Експерти пояснили, чому безпілотники змогли вдарити по Москві

Управління повітряним рухом Фінляндії повідомило в електронному листі, що літаки в країні використовують альтернативні системи і що комерційні рейси не були зупинені.

Нагадаємо, що 30 травня безпілотники атакували Москву – один з них був збитий неподалік резиденції президента РФ Владіміра Путіна. 

Читайте також: Опубліковано відео атаки безпілотників на Москву

На початку червня Reuters повідомило, що російський чорноморський порт Тамань готовий призупинити експорт вибухонебезпечного зрідженого нафтового газу (LPG) – через побоювання атак безпілотників. 

У травні джерела CNN повідомили, що останніми місяцями росіяни все частіше глушать сигнали наведення на ціль американських мобільних ракетних комплексів HIMARS задля зменшення кількості влучань по позиціях окупантів.