UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 19 країн світу виробляють компоненти до російських ракет – генпрокурор

У Газі вирішували, як завадити цьому процесу.

Ракети та безпілотники, якими Росія щодня атакує українські міста, містять компоненти, вироблені у 19 країнах світу. Про це повідомив генпрокурор України Андрій Костін у Газі, де відбулась зустріч щодо нелегального обігу чутливих технологій.

Він перелічив країни, з яких контрабандою чи іншими шляхами компоненти потрапляють в РФ. Серед них виробники з Великої Британії, США, Німеччини, Китаю, Нідерландів, Японії, Тайваню, Швейцарії. Костін наголосив на необхідності посилювати кримінальну відповідальність до фізичних та юридичних осіб, які причетні до нелегальних поставок компонентів оборонпрому РФ.

Читайте також: Експерти перерахували, з яких компонентів складається ППО Польщі. Скільки з них країна зможе використати для прикриття частини України?

Генпрокурор нагадав, що ЄС, США, Велика Британія та Японія запровадили санкції щодо товарів подвійного призначення та сучасних технологій, які може використати Росія. Крім того, 14-й санкційний пакет від ЄС запровадив суворіші обмеження щодо 61 суб'єкта господарювання, заснованого в Росії та третіх країнах. Також обмежено експорт 9 товарів подвійного призначення та передових технологій.

Як повідомлялося, з 2023 року спостерігається різке збільшення імпорту ключових компонентів з Середньої Азії та Китаю. Докладніше читайте у статті Олександра Лємєнова  "Бездимна смерть: як постачають "убивчі" компоненти для російської армії".