UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 10 тисяч заяв за однією категорією було подано до Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України

Найбільше заяв було подано з Маріуполя — майже 1150.

До Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України, який розпочав свою роботу 2 квітня, було подано понад 10 тисяч заяв за категорією "пошкодження або руйнування житла". Заяви подані щодо майна в 621 місті, селищі та селі по всій Україні, з 20 регіонів (19 областей та Київ). Найбільшу частку становлять заяви з Донецької області (близько 35%), йдеться на сайті Реєстру.

Приблизно 33% всіх заяв стосуються збитків, завданих внаслідок активних бойових дій. 27% заяв пов'язані з пошкодженнями через артилерійські обстріли. 20% заяв стосуються збитків від ракетних або авіаційних ударів. Близько 2% заяв пов'язані з наслідками руйнування Каховської ГЕС.

Читайте також: Компенсація за зруйноване житло: хто може її отримати

"65% заяв стосуються пошкодження або знищення квартир, решта — різних типів індивідуальних будинків та інших видів житлових приміщень", — повідомляється на сайті.

У середньому до кожної заяви додається 6 додаткових файлів, що містять докази — документи або фотографії. Але близько 1400 заявників подали заяви без додавання додаткових файлів з доказами (але з даними з різних баз даних). Для оцінки таких заяв будуть використані зовнішні ресурси (в тому числі супутникові знімки).

Читайте також: Росія у Харкові зруйнувала практично всю критичну енергетичну інфраструктуру — Терехов

Попри те, що зазначення суми компенсації не є обов'язковим, 99% заявників вирішили вказати конкретну суму. Середня заявлена сума становить приблизно 54 тисячі євро. Розмір належної компенсації визначатиме майбутня Комісія з розгляду заяв.

405 заявників вже отримали певну компенсацію від уряду України за програмою "єВідновлення". Варто зазначити, що подання заяви до Реєстру не впливає на право або перспективи отримання компенсації за програмою "єВідновлення", і навпаки.

Читайте також: Компенсація за зруйноване житло: за яку площу її можна отримати

Про те, які є проблеми з фіксацією збитків, завданих РФ і як їх усунути, читайте в статті Тетяни Хутор "Реєстр збитків. Чи всі постраждалі зможуть подати заяву про зруйноване житло?".