UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польський міністр закликав скасувати виплати для українських чоловіків у Європі

Це має спонукати чоловіків повернутися в Україну.

Європейські уряди повинні припинити соціальні виплати українським чоловікам призовного віку, які живуть у їхніх країнах, заявив міністр закордонних справ Польщі на панельній дискусії під час щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES). 

Цей захід, за його словами, допоможе стимулювати українських чоловіків до повернення додому та допомоги своїй країні у боротьбі з Росією.

"Припиніть соціальні виплати чоловікам призовного віку.  Переховування від призову – це не привід для фінансової допомоги. Просто припиніть їм платити", – закликав польський міністр, зазначивши, що Польща не надає подібної соціальної підтримки.

Він додав, що скасування соціальних пільг для українських чоловіків-біженців також вплине на бюджети в приймаючих країнах Західної Європи.

Станом на липень 2024 року понад 4,1 мільйона українців мають статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу. Близько 22% з них, за даними статистичного бюро ЄС Eurostat, є чоловіками призовного віку.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав думку Сікорського.

"Настав час реально поставити питання про те, щоб Євросоюз розробив програми повернення українців додому. Безумовно, для цього повинні бути створені відповідні умови. Але це має бути на порядку денному. І я підтримую ідею міністра Сікорського", - сказав Сибіга.

Читайте також: Німецька опозиція не виключає повернення в Україну військовозобов'язаних біженців. Є умова

Посол України в Чехії Василь Зварич заявляв, що українських чоловіків призовного віку не будуть примусово повертати в Україну

Нагадаємо, влітку цього року видання RMF24 з посиланням на джерела в українських дипломатичних колах повідомляло, що сотні українців, які проживають у Польщі, вже висловили бажання приєднатися до українського добровольчого підрозділу, про створення якого оголосили за підсумками підписання безпекової угоди між Варшавою та Києвом. Добровольці проходитимуть підготовку у Польщі.