UA / RU
Підтримати ZN.ua

Покидати місце проживання без дозволу ТЦК: чи може це може робити військовозобов'язаний

Роз'яснення дав експерт.

Через військове вторгнення РФ в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Також в Україні діють нові правила військового обліку, відповідно до яких чоловікам заборонено покидати місце приживання без дозволу голови ТЦК.

Адвокат Богдан Пересада розповів, у яких випадках чоловіки можуть покидати місце проживання та виїздити до інших регіонів, пише НВ.

Експерт зазначив, що обмеження пересування військовозобов'язаних, призовників та резервістів під час воєнного стану дуже погано прописане в законодавстві. Подібна норма дає можливість кількох варіантів трактування, коли настає порушення цього правила ― фактично, юридично або логічно, адже немає найголовнішого поняття ― що таке місце проживання і якою територією воно обмежене.

"Це питання погано врегульовано. Якщо слідувати вказаній нормі, то будь-який виїзд з місця проживання можливий лише з дозволу військкомату. Річ у тім, що дана норма не конкретизує, що саме є "місцем проживання" з якого заборонено виїздити. Чи мається на увазі місто, вулиця, район чи районний центр чи область", ― наголосив він.

Відповідно до частини 4 статті 37 закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" у воєнний час призовникам, військовозобов'язаним та резервістам забороняється покидати місце проживання.

Читайте також: Загальна мобілізація: юрист назвав поважні причини для неявки у військкомат

"Забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України — без дозволу відповідного керівника)", ― вказано в законі.

З логічної точки зору, цю норму закону щодня порушують сотні тисяч людей, а з точки зору закону все набагато складніше.

"Цю заборону порушує фактично дуже велика кількість людей, наприклад, люди, які зранку їдуть на роботу до іншого міста і так далі. Юридично зміна місця проживання наступає тоді, коли ви пропишетесь за новою адресою", ― резюмував Переседа.

Раніше ми писали, яка відповідальність очікує чоловіків, які ухиляються від мобілізації в Україні.