UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поки адміністрація Байдена залишається при владі, Україна, ймовірно, не отримає дозволу бити ракетами Storm Shadow по цілях в Росії — The Telegraph

Якщо Стармер серйозно б хотів, щоб Україна отримала дозвіл бити по Росії ракетами Storm Shadow, він і його міністри намагалися б переконати Вашингтон зняти обмеження на їхнє використання.

Зусилля Кіра Стармера забезпечити ефективне глобальне лідерство у життєво важливому питанні підтримки України дещо підриваються забороною уряду завдавати ударів в глибині російської території за допомогою ракет Storm Shadow, що може змінити хід війни.

З моменту приходу до влади уряд Стармера доклав усіх зусиль, щоб створити враження, що в питанні підтримки військових зусиль України з боку Великої Британії все буде як завжди, повідомляє Кон Кофлін, журналіст газети The Telegraph.

"Враховуючи його попередні спроби зобразити себе палким прихильником України, Стармеру політично вигідно створити враження, що Велика Британія зняла обмеження на використання ракет. Єдина проблема полягає в тому, що під час війни в Україні будь-яке використання ракет, ймовірно, буде проводитися в поєднанні з американськими військовими системами, а це означає, що американці матимуть вирішальне слово щодо того, чи можуть вони бути використані проти цілей на території Росії, чи ні. І поки адміністрація Байдена залишається при владі, дозвіл на такі удари навряд чи буде отримано", — вважає Кофлін.

Читайте також: Україні не потрібні ракети Storm Shadow для операції в Курській області — чиновник адміністрації Байдена

Реальність, звичайно, така, що якби Стармер дійсно серйозно ставився до того, щоб дозволити Україні використовувати ракети Storm Shadow проти цілей в Росії, він і його міністри намагалися б переконати Вашингтон зняти обмеження на їхнє використання.

"Натомість невизначеність щодо того, чи може, чи не може Україна використовувати зброю для досягнення своїх військових цілей проти росіян, лише посилює враження, що за нового лейбористського режиму в Британії забезпечення ефективного лідерства в українському питанні більше не є одним з пріоритетів уряду", — додає журналіст.

Читайте також: Україна надасть адміністрації Байдена список цілей у Росії, які вона могла б вразити — Politico

Раніше газета зазначала, що Велика Британія підтримує ідею використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по цілях у Росії, але не буде публічно закликати до цього кроку через ризик виникнення конфлікту з США. The Telegraph пише, що Британія не зверталася до США з офіційним запитом щодо використання Україною ракет на території Росії, оскільки занепокоєння Штатів з приводу цього кроку було висловлено чітко.