UA / RU
Підтримати ZN.ua

Погорілий розповів про проблеми з комплексами РЕБ у ЗСУ

Він наголосив, що російські установки є потужними, вони працюють на усіх частотах. 

Аналітик та співзасновник проєкту DeepState Роман Погорілий заявив, що в Україні існує велика проблема з комплексами РЕБ, для цього є кілька причин, які він назвав під час ефіру на Громадському радіо. Перша полягає в тому, що свого часу цим засобам не приділяли достатньо уваги, оскільки у війську було зосередження на FPV-дронах. Друга причина — це те, що російські БпЛА можуть змінювати частоту, що робить неефективними вже придбані українські комплекси. 

"Люди бачили, як знищується ворожа техніка. Знищуються цілі колони. І це був привід для радості. Тому про це почали більше говорити, щоб зібрати більше донатів (на FPV — ред.). І це було приємно, — пояснює Погорілий. — А РЕБ не покаже знищення техніки. Не покаже, як розлітається десятеро десантників з технікою".

Натомість, продовжив експерт, ці комплекси можуть зробити так, аби ворожий дрон впав, не долетівши до своєї цілі. Щоправда, це на відео не знімають, тож суспільного поширення такі випадки не набувають.

"Але цим треба займатися, щоб люди розуміли, наскільки це важливо. Бо це зрозуміють лише ті люди, які це відчувають на собі", — пояснив Погорілий.

Він розповів, що коли українські військові беруть собі трофейну техніку росіян, то зазвичай це саме їхні РЕБ, які працюють на усіх частотах. 

"Російські РЕБи гасять все. Деякі хлопці навіть жартують, що (під впливом російських засобів РЕБ — ред.) падають навіть птахи. У них такий підхід. Якщо вони його вмикають — вимикається все", — додав експерт

Читайте також: У ЗСУ розповіли про полювання росіян на українські РЛС

Нагадаємо, генерал-майор запасу Сергій Кривонос розповів, що причиною українських проблем із системами РЕБ є російські диверсії всередині ЗСУ протягом перших 20 років незалежності. За його словами, в нашої країни тоді ще були військові частини радіоелектронної боротьби, та з часом їх почали скорочувати.