UA / RU
Підтримати ZN.ua

По Охматдиту вдарила ракета Х-101: момент удару

По Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» у Києві було завдано удару стратегічною крилатою ракетою Х-101, запущеною із стратегічного бомбардувальника Ту-95, повідомила Служба безпеки України.

Слідчі вже провели попереднє обстеження місця удару та знайшли докази застосування саме цієї ракети по дитячій лікарні. Зокрема, виявлено уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частина руля цієї ж ракети.

[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/photo_2024-07-08_14-30-37.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/531/85/photo_2024-07-08_14-30-44.jpg" rtitle="undefined"]

Водночас у мережі опубліковано відео, де видно момент удару по Охмадиту. На відео видно, що будівлю пошкодили не уламки лакети, а влучила сама ракета, яку не змогли збити сили протиповітряної оборони.

На разі слідчо-оперативна група СБУ разом з Національною поліцією та іншими відповідними службами продовжують роботу на місці трагедії. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України  – порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством, триває розслідування.

Читайте також: «НАТО візьме на себе значні зобов'язання щодо безпеки України»: посол США відреагувала на масований удар

На разі відомо, що в Києві внаслідок російської ракетної атаки вранці 8 липня загинули 15 людей та 38 постраждалих.

Зокрема, серйозного удару зазнала лікарня «Охмадит». Там загинули двоє дорослих, в тому числі лікарка, а ще 16 людей, з яких семеро діти, постраждали. Усіх їх госпіталізували.