UA / RU
Підтримати ZN.ua

По Харкову ввечері вдарили ракетою «Гром-Е1» – прокуратура

Внаслідок цього удару постраждали четверо людей.

Російські війська вдарили по Харкову ввечері у суботу, 31 серпня, ракетою «Гром-Е1», повідомила Харківська обласна прокуратура.

Застосування саме цієї ракети по місту підтвердила експертиза уламків, знайдених на місці удару, який окупанти завдали по Харкову з населеного пункту Березове Бєлгородської області РФ.

Харків зазнав чергового обстрілу приблизно о 22:43. Ракета прилетіла у Слобідському районі міста – пошкоджено три багатоквартирні та один приватний будинки, будівлю підприємства, три автомобілі, мікроавтобус.

Також внаслідок атаки постраждали чотири людини – 13-річна дівчина та дві жінки 24 і 20 років зазнали гострої реакції на стрес, 26-річний чоловік отримав поранення.

За процесуального керівництва Слобідської окружної прокуратури м. Харкова розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Читайте також: Росіяни влучили в підприємство в Харківській області: двоє постраждалих

Ракета «Гром-Е1» створена на базі ракети Х-38 (російська високоточна авіаційна ракета класу «повітря-поверхня» малого радіусу дії призначена для знищення широкого кола цілей). Максимальна дальність ураження ракети, за наявними даними, 120 кілометрів. На озброєння її прийняли ще в 2013 році.

Росіяни позиціонують її як аналог західної ракети JDAM-ER, однак на практиці це спроба росіян перетворити бомби ФАБ на «високоточну зброю».

Комплекс входить до складу озброєння літаків МіГ-35, Су-34, Су-35, Су-57. Вага ракети складає 594 кілограми, з яких 315 кілограм бойової частини. Для її наведення використовують інерціальну та супутникову системи навігації,

Використовувати на полі бою ці ракети росіяни почали відносно недавно, з 2023 року, і дуже рідко. При цьому точність ураження не відповідає офіційно заявленим російським характеристикам, що не нівелює її небезпечності при ураженні.