UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після 60 років: чи можуть служити чоловіки старше призовного віку

Для деяких військових є виключення.

Через військове вторгнення РФ в Україні оголошено загальну мобілізацію та воєнний стан. В цей час до лав ЗСУ призивають чоловіків віком від 18 до 60 років. Але деякі військовослужбовці можуть служити і після 60. 

Читайте також: Загальна мобілізація: як отримати відстрочку від призову

Про це йдеться в статті 22 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Згідно з нею, граничний вік перебування на військовій службі:

Військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які мають високу професійну підготовку, досвід практичної роботи на займаній ними посаді, визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я для проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, на строк до п’яти років у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Нагадаємо, деякі категорії населення мають певні особливості щодо проходження військової служби. Зокрема, вони можуть бути мобілізовані лише за їх згодою та проходитимуть службу лише за місцем проживання. Нагадаємо, хто має право служити за місцем проживання.