UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пільги ЖКГ та ігри на PlayStation: як Кремль вербує добровольців біля московського метро

Але головний аргумент – це гроші. За перебування у «зоні СВО» обіцяють 210 – 340 тисяч рублів щомісяця.

У Москві стартувала нова кампанія з набору військовослужбовців за контрактом. Біля метро з'явилися пункти агітації, куди добровольців заманюють грошима та пільгами. Про це повідомляє The Insider.

У Telegram запрацював чат-бот для консультацій. За інформацією видання, 4 квітня біля щонайменше п'яти станцій московського метро відкрилися так звані «пункти збору» у форматі єдиного вікна. Щоб майбутні бойові одиниці не передумали в процесі оформлення, в пункті збору їм встановили чотири консолі PlayStation 5 і можна пограти, наприклад, Atomic Heart.

Читайте також: Подальша мобілізація ще більше погіршить умови підготовки російських резервів — ISW

Агітаційні пункти нагадують стійки продажу нелегальних сім-карток. Люди, які там чергують, називають себе волонтерами служби відбору, консультують і роздають листівки з описом переваг контрактної служби.

Пункт вербування у Москві
Insider

«Агітаційні стійки розмістили біля метро, тому що на сайті mos.ru надто мізерна та не дуже зрозуміла інформація, яку треба ще знайти», – розповіли волонтери.

У листівках, які роздають у таких пунктах, розповідають про переваги контрактної служби – на них зображено солдатів зі зброєю, медика та оператора безпілотника, який тримає в руках невеликий дрон, схожий на іранський Shahed. Виглядає все так, ніби у російській армії все чудово.

«Фронту потрібні мотивовані та готові боротися воїни. Чим більше таких на передовий, тим вищий бойовий дух і міцніші лави російської армії», – йдеться у листівці.

Листівки, якими в Москві заманюють до армії
Insider

Але головний аргумент – це гроші. До відправки «в зону СВО» солдату обіцяють 90 - 100 тисяч рублів. У цю суму, за даними The Insider, входить виплата за указом мера Москви, а значить, що росіянин з іншого регіону, найімовірніше, отримає на 50 тисяч рублів менше. А в зоні бойових дій військовим обіцяють 210 – 340 тисяч рублів за календарний місяць.

Читайте також: Прихована мобілізація: російських резервістів відправляють на кордон із Україною

Нагадаємо, у січні Генштаб ЗСУ повідомляв, що Росія знову вдається до прихованої мобілізації. Повістки приходять навіть тим, хто має броню від армії.