UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підтвердження бронювання: що робити, якщо інформація не з’явилась в «Резерв+»

Відповідь дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку можуть бути призвані до лав ЗСУ. Деякі військовозобов’язані можуть отримати бронювання від мобілізації.

Читайте також: Загальна мобілізація: скільки може тривати обстеження ВЛК

Адвокат Андрій Карпенко розповів, як діяти, якщо наказ щодо бронювання був відправлений у ТЦК та СП листом, але у додатку «Резерв+» інформація не з’явилася.

«Просто листа може не вистачити, тому що вам треба написати заяву. Поки вас не внесуть в «Оберіг», вам можуть вручити повістку будь-де та будь-коли. Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав», – зазначив він.

За його словами, військовозобов’язаний повинен вчинити активні дії з повідомлення ТЦК про своє бронювання і зробити він може це лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

Він зазначив, що за певних умов ТЦК може мобілізувати чоловіка, який був заброньований на момент мобілізації. Вказаний висновок зробив Закарпатський окружний адміністративний суд у рішенні від 16 травня 2024 року по справі №260/1111/24.

Так, суд вказав, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок із своєчасного повідомлення ТЦК про наявність таких підстав.

Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі «Оберіг».

«Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає. Це часто трапляється, коли підприємство знаходиться в зоні відповідальності одного ТЦК, а особа зареєстрована та стоїть на військовому обліку в іншому. Через це і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі «Оберіг» про них немає», – пояснив адвокат.

Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

«Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес. У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження», – попередив юрист.

Нагадаємо, для бронювання працівників на критично важливих підприємствах або на промислових об'єктах, які забезпечують Сили оборони, можна використовувати портал «Дія». Для того, щоб виконати бронювання, потрібно пройти декілька етапів.