UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підпаливши ЗАЕС, росіяни хотіли зупинити ЗСУ у Курській області — експертка

Чорний дим, який здійнявся над станцією, Кошарна пояснила горінням пластику. 

Пожежа на Запорізькій АЕС пов'язана з ситуацією у Курській області, вона спалахнула внаслідок цілеспрямованого підпалу з боку російських окупантів, впевнена співзасновниця ГО "Антикризовий експертний ядерний центр України", експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна. Під час інтерв'ю "Уніан" вона припустила, що росіяни сподівалися, що Захід після цього змусить ЗСУ припинити операцію у російській прикордонній зоні. 

"Тобто це провокація Росії, — стверджує спікер. — ... Росіяни хочуть використовувати всі майданчики міжнародних організацій: Раду Безпеки ООН, МАГАТЕ і таке інше. Вони — ядерні терористи, тому що порушили все, що можна".

Причиною густого чорного диму, який здійнявся під час пожежі, є те, що там горіли пластик або інші матеріали. До станції не могли "пробитися" пожежні машини, адже заміновані і берегова лінія Каховського водосховища, і околиці градирень. 

"Не було жодних ознак уламків дрона, попелу або сажі. Тобто ні шин, ні дронів вони (експерти МАГАТЕ — ред.) не побачили. Швидше за все, цей дим був викликаний горілим пластиком", — пояснила Кошарна.

Читайте також: Відключення Курської АЕС не матиме відчутних наслідків для росіян. Вони втратять лише 1% генерації — експерт

Нагадаємо, у МАГАТЕ повідомили, що росіяни хочуть демонтувати градирню ЗАЕС, біля якої вони здійснили свою провокацію.