UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час останнього обміну Україна вперше повернула п'ятьох своїх громадян з Білорусі — Лубінець

Йдеться про трьох жінок та двох чоловіків. 

Уповноважений ВРУ з питань прав людини Дмитро Лубінець не вірить, що найближчим часом вдасться провести обмін полоненими "всіх на всіх" між Україною та Росією, адже не бачить готовності до цього останньої. Під час пресконференції він зауважив, що агресор може проводити обмінні процеси, розмовляти про всі категорії громадян України, але це все, цитує його слова "Укрінформ"

"Поясню чому. Різниця в цифрах. Так, вона дійсно є. На території Російської Федерації набагато більше затриманих громадян України, — пояснив Лубінець. — Чи ми його (обмін "всіх на всіх" — ред.) обговорюємо? Так. Чи обговорюємо ми його з нашими партнерами? Так. Чи я бачу, що партнери підтримують нашу позицію? Так. Чи бачу я готовність Російської Федерації це зробити? Ні". 

Лубінець згадав, що під час останнього обміну Україні вперше вдалося повернути п'ятьох людей з території Білорусі — трьох жінок і двох чоловіків, серед яких обвинувачуваний у підриві літака А-50 на території республіки. Це свідчить про те, що з цією стороною вдалося налагодити канал комунікації. Але омбудсмен відмовився розкривати подробиці. 

Читайте також: "Не мовчи. Полон вбиває": у Києві проходить фотовиставка

Також Лубінець розповів, що понад 14 тисяч громадян України знаходяться у російському полоні. Найважчою категорією для повернення, зауважив він, є цивільні особи.