UA / RU
Підтримати ZN.ua

Петр Павел пояснив, чому НАТО варто розглядати членство України саме після завершення війни

Новообраний чеський президент розповів про ризики, які можуть виникнути за недотримання цієї умови.

Новообраний президент Чехії Петр Павел вважає, що члени НАТО мають розглянути питання вступу України в Альянс, але вже після завершення її війни з Росією. Набуття нашою державою членства раніше за цей момент може створити ризик серйозної ескалації, зауважив політик і відставний генерал у інтерв’ю "Суспільному".

Він пояснив, що для вступу в Північноатлантичний блок країна повинна мати з його членами спільні цінності й довгострокові інтереси, технічну сумісність, а також розділяти політичну волю в цьому питанні. 

На думку Павела, Україна вже "виконала домашнє завдання" щодо технічної сумісності й повністю відповідає вимогам НАТО в питаннях цінностей і довгострокових стратегічних інтересів.

Тим не менш, залишається ще одна умова – відсутність конфлікту чи триваючої територіальної суперечки в державі, що претендує на членство. 

"З точки зору міжнародного права, щойно Україна стане членом НАТО, перебуваючи все ще у конфлікті, Альянс стане стороною цього конфлікту. Можна лишень уявити, наскільки масштабним буде тоді конфлікт між НАТО та Росією, швидше за все, навіть із застосуванням ядерної зброї. Тож нам треба дочекатися закінчення війни та відновлення суверенітету України. І тут постане питання членства в НАТО", – наголосив новообраний чеський лідер.

Читайте також: Петер Павел оскандалився заявою про закінчення війни, а потім заговорив про умови для перемоги України

Він запевнив, що тоді б підтримав вступ України в блок, оскільки вона заслуговуватиме на право розглядатися в якості нового члена. Зокрема, через свої досягнення в дотримання стандартів і захисті спільних цінностей.

"А ще українські військові, будуть, мабуть, найдосвідченішими з усіх, і були б великою перевагою для країн НАТО. Отже, є всі причини, чому ми повинні розглядати членство України в НАТО відразу після війни", – підсумував Петр Павел.

Напередодні обраний президент Чехії застеріг від переговорів з Росією, заявивши, що східноєвропейські країни, які були частиною Варшавського договору, добре усвідомлюють можливості РФ. За його словами, Москва розуміє лише силу.