UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перші десять українських пілотів завершили навчання у Великій Британії

Тепер вони перейдуть до підготовки польотів на F-16.

Перших десять українських пілотів завершили базову льотну, наземну та мовну підготовку для переходу до поглибленої підготовки для польотів на швидкісних реактивних літаках, зокрема F-16, яку проводитимуть французькі інструктори, повідомили в уряді Великої Британії.

«Я хотів би привітати цих відважних пілотів із завершенням початкової підготовки тут, у Великій Британії. Завдяки всесвітньо відомим навичкам RAF, ці пілоти отримали найкращу підготовку і тепер на крок ближче до того, щоб приєднатися до боротьби проти незаконного вторгнення Путіна», - заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

В рамках підготовки пілоти навчалися загальному управлінню літаком, польотам за приладами літака, низькорівневій навігації та пілотуванню в складі розширеного строю під керівництвом досвідчених інструкторів ВПС. Вони також пройшли підготовку з англійської мови, що допоможе їм у навчанні і посилить оперативну сумісність з військово-повітряними силами НАТО, адже англійська мова є стандартизованою міжнародною мовою польотів.

Далі у Франції вони проходитимуть поглиблену льотну підготовку перед тим, як перейти до тренувань на самих літаках F-16.

Читайте також: Міноборони Бельгії показало, як проходить навчання українців на винищувачах F-16

Дванадцять українських пілотів будуть готові до бойових польотів на F-16 влітку цього року після 10-місячної підготовки в Данії, Великій Британії і Сполучених Штатах, Щоправда як писав New York Times, на час закінчення їхнього навчання в Україну може бути поставлено лише шість F-16 з близько 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники. Видання зазначає, що хоча навчання пілотів на сучасних винищувачах відбувається «блискавично», але все одно процес підготовки просувається повільніше, ніж сподівалися Україна і її союзники. Водночас доставка і підготовка самих винищувачів також виявились «складним завданням».

Водночас близько 50 українських техніків проходять підготовку в Данії для підтримки і ремонту літаків, а також для роботи з комплектами озброєння, враховуючи, що для обслуговування кожного з літаків зазвичай потрібно від восьми до 14 осіб.