UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перевірка військово-облікових документів: хто та де може це робити

У травні набрав чинності новий закон про мобілізацію.

У квітні президент України підписав закон №10449 про мобілізацію і 18 травня він набрав чинності. Новий закон передбачає суттєві зміни до мобілізаційного законодавства. Також було затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким закріплено, хто та за яким умов може здійснювати перевірку військово-облікових документів.

Читайте також: Мобілізація священників: питання вирішується у різний спосіб, що робить церкву «лояльною»

Які військово-облікові документи потрібно мати

Військово-обліковий документ підтверджує, що всі потрібні дані про громадянина та його військовий статус є в системі військового обліку. Під час мобілізації носити його із собою повинні всі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Існують такі військово-облікові документи:

Також можна використовувати військово-обліковий документ в електронній формі.

Хто може перевіряти документи

Під час мобілізації перевіряти військово-обліковий документ разом із паспортом можуть у всіх чоловіків віком з 18 до 60 років. Робити це мають право:

Де можуть перевіряти військово-облікові документи

Просити показати документ можуть:

Під час перевірки військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

У разі коли під час перевірки військово-облікового документа встановлено, що особа перебуває на військовому обліку в розвідувальних органах, то процес фото- і відеофіксації пред’явлення такими особами документів не здійснюється.

Нещодавно ухвалений закон про мобілізацію передбачаються деякі зміни для військовозобов'язаних. Нагадаємо, кого з жінок-медиків не можуть призвати до армії.